Screenshot Evroposlanici, preuzeto sa N1.rs / - SCREENSHOT EVROPOSLANICI, PREUZETO SA N1.RS
01/08/2023 u 06:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski poslanici: U istragu o ubistvu Duška Jovanovića uključiti strane eksperte

Amandman su podnijeli evropski poslanik Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kučuk i Havijer Nart. Autor teksta rezolucije je izvjestilac EP Tonino Picula

Evropski parlament (EP) naglašava potrebu da se preispita istraga o ubistvu Duška Jovanovića i razmotri mogućnost angažovanja stranih eksperata da bi se obezbijedila potpuna i efikasna istraga, navela je grupa evropskih poslanika u amandmanu na tekst rezolucije EP o Crnoj Gori, piše portal RTCG.

Amandman su podnijeli evropski poslanik Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kučuk i Havijer Nart. Autor teksta rezolucije je izvjestilac EP Tonino Picula. 

Na tekst rezolucije podnijeto je oko 250 amandmana. 

"Razmotriti mogućnost angažovanja stranih eksperata da bi se obezbijedila potpuna i efikasna istraga slučaja", naveli su Grošelj, Auštrevičius, Kyčuk i Nart.  

Premijer Dritan Abazović zatražio je nedavno od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomoć Federalnog istražnog biroa (FBI) u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića.

Podsjetimo, Jovanović je ubijen 27. maja maja 2004. godine u Podgorici, ali nalogodavci i izvršioci još nijesu poznati.

"Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvjetljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat", ističe se u pismu koje je Abazović uputio američkom državnom sekretaru. 

Za saučesništvo u ubistvu Jovanovića Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.

Sveukupno, crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nijesu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića, iako je dosad na tom slučaju radilo više tužilaca. Nedavno je otvorena nova istraga o konketnim opstrukcijama sa kojima su se suočavali policija i tužilištvo od tog ubistva, ali nije poznato da li se došlo do novih dokaza.  

Abazović je izjavio i da su članovi Komisije za istragu napada na novinare imali sastanke sa predstavnicima američke ambasade u Podgorici, na kojima je tema upravo bila mogućnost angažovanja američkih eksperata u rješavanju ovog slučaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 10:48