Томас Вајц / - Дан
29/05/2022 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски посланик Томас Вајц: Видим Црну Гору у ЕУ за три године

Најважнија ствар коју је Црној Гори донијела Влада Здравка Кривокапића је сазнање да овдје постоји капацитет за демократску транзицију власти, да постоје други и бољи начини од вјечне владавине једне партије и да се сада заиста отворио озбиљан простор за демократију, казао је Вајц

Вјерујем да ће Црна Гора завршити преговоре са Европском унијом у наредних двије године, а у зависности од политичке ситуације у ЕУ и геополитичких прилика, очекујем да ће Црна Гора за три године постати пуноправна чланица Европске уније, изјавио је за РТЦГ посланик у Европском парламенту Томас Вајц.

"Најважнија ствар коју је Црној Гори донијела Влада Здравка Кривокапића је сазнање да овдје постоји капацитет за демократску транзицију власти, да постоје други и бољи начини од вјечне владавине једне партије и да се сада заиста отворио озбиљан простор за демократију. Ипак, када говоримо о учињеном на пољу европских интерганција, Црна Гора је имала изгубљених 18 мјесеци. И кад говоримо о обнови земље и реформацији система, није се десио прогрес какав сам очекивао”, казао је аустријски политичар.

Он је начин на који је формирана 43. Влада Црне Горе оцијенио као “веома храбар корак конституената ове власти да формирају мањинску владу”.

“Постоји једна кључна ствар која уједињује партије у Влади, али и друге политичке снаге, а то је улазак Црне Горе у Европску унију. И ту постоји позитиван вјетар заједничких интереса да се Црна Гора пуноправно учлани у ЕУ и то је оно што их држи заједно”, додао је Вајц.

Сматра веома значајном чињеницу да Црна Гора сада има премијера из једне зелене партије и појашњава да ни једна друга земља у ЕУ нема шефа владе који долази из такве политичке снаге.

“Имамо у другим земљама министре иностраних послова, енергетике, екологије, али Црна Гора сада има и премијера и министра екологије и још неке ресоре које воде кадрови из зелене политичке партије. И јасно је да је то идеја која је сваког дана јача у Европи. Драго ми је што се у Црној Гори дешава такав прогрес и то ће јој значајно помоћи у међународним преговорима”, сматра европски посланик.

Оцјењује да без обзира на садашње геоплоитичке прилике и оцјене да би рат у Украјини могао погурати интеграције земаља Западног Балкана, пред њима ипак стоје обавезе и стандарди који се морају испунити.

“И Црна Гора треда да уради свој домаћи задатак, то је јасно. Ипак, јасно је да су земље попут Француске и Холандије све више отворене да схвате да је Западни Балкан дио Европе и да земље попут Црне Горе треба да сједе заједно са развијеним европским државама за истим столом. Дакле, заинтересованост у многим европским земљама расте и то много помаже интеграцији Црне Горе”, тврди Вајц.

Како истиче, “веома је лако упоредити Црну Гору са регионом, јер је без дилеме предводница и лидер у европским стандардима”.

“Могу да вас упоредим и са Румунијом, Хрватском, Бугарском. На тим примјерима видите да није све сјајно у ЕУ и да треба још много заједнички да радимо на унапрјеђењу стандарда. Ви сте, на примјер, испред Румуније по стандарду кад говоримо о управљању шумама, као и испред Бугарске у дијелу који се односи на квалитет ваздуха и ограничење загађења”, закључио је Вајц.

Томас Вајц је аустријски политичар странке Зелених. Члан је одбора Европске зелене партије од марта 2017.године а члан је и Европског парламента од новембра 2017. године. Био је копредсједавајући Европске зелене партије од новембра 2019. године. Током каријере, сарађивао је са зеленим странкама у Чешкој, Словенији, Пољској и Мађарској, а такође прати и подржава формирање оваквих политичких снага у Хрватској, Сјеверној Македонији, Црној Гори и Србији.

Вајц је члан Групе Европског парламента за добробит и очување животиња, а политички се фокусира на пољопривреду и широк спектар питања која она покрива, од квалитета и безбједности хране и добробити животиња до борбе против климатских промјена.

Поред еколошке и пољопривредне политике, укључен је и у креирање мировне политике, а посебно ради на забрани нуклеарног оружја широм Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:12