Фатмир Ђека / -приватна архива
20/12/2021 u 11:16 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фатмир Ђека поручио: Рјешење избори или техничка влада

Ми смо једина странка која је од септембра прошле године предлагала да се направи мањинска влада у којој би, како смо предлагали тада, била и Демократска Црна Гора. Нијесу нас послушали, и сада смо ту гдје јесмо, рекао је представник Албанске коалиције „Једногласно” за "Дан"

Увјерени смо да је Меморандум веома квалитетан документ и да би било добро да га прихвате и потпишу све партије. Сматрамо да се ради о документу који је у дубоком интересу свих грађана и грађанки ове државе. Ни прије ни приликом потписивања овог споразума није било приче о мањинској влади. Они који су изоштрили око да у свему виде лоше, видјеће и у том документу неку позадину, навео је у изјави за "Дан" представник Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека.

Лидери Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије (СНП), ЦИВИС-а и мањинских партија потписали су прошле сриједе Меморандум о сарадњи, у којем наводе да је "Меморандум значајан за грађанску и европску Црну Гору, и да ће допринијети смањивању подјела у земљи".
У том документу пише да Меморандум о сарадњи закључују "полазећи од чињенице да се Црна Гора налази у политичкој, институционалној и здравственој кризи, да је напредак друштва паралисан због изражених националних, етничких, вјерских, политичких и социо-економских подјела".

Неодговорно одлагати изборне реформе

Иако су радне групе Одбора за свеобухватну изборну реформу интензивирале свој рад пред крај године, ипак су све прилике да ће од Скупштине поново захтијевати пролонгирање рока за завршетак рада тог скупштинског радног тијела. Овај одбор је формиран у децембру 2020. године, али је званично комплетиран последњег дана у марту ове године и првобитан рок за завршетак цјелокупног посла био је 30. јун. Ипак, средином јуна је донијета Одлука о продужењу рада Одбора за свебухватну изборну реформу са 30. јуна на 31. децембар.

Ђека истиче да је неодговорно опет одлагати рад овог Одбора, који већину посла није завршио.

– Мислим да је то неодговорно, јер не видим ниједан разлог да Одбор не ради. Тим прије што се приближавају избори у већини општина. А кренуло се љетос веома добро. И без икаквог разлога застало – казао је Ђека.

Ђека истиче да, иако нијесу разговарали о мањинској влади, та опција је за њега прихватљива.

– Ми смо једина странка која је од септембра прошле године предлагала да се направи мањинска влада у којој би, како смо предлагали тада, била и Демократска Црна Гора. Нијесу нас послушали, и сада смо ту гдје јесмо – подвукао је Ђека.

Из Демократске партије социјалиста (ДПС) недавно је најављено да би опозиција на засједању Скупштине које је заказано 3. јануара могла поново покренути иницијативу за изгласавање неповјерења Влади. Ђека је казао да је неколико путева да се изађе из ове неподношљиве пат-позиције.

– Најкоректније рјешење су избори, али, колико видим, њих нико искрено не жели. Пут је и нека прелазна, концентрациона или техничка влада, која би припремила изборе, а то би могла учинити и мањинска влада.
У сваком случају, Црној Гори требају мир, стабилност, развој, а сви треба да се посвете европским интеграцијама. Нема више ни времена ни простора ни ресурса за наставак ове рашомонијаде – закључио је Ђека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:14