Наталиа Фиалка / - ТВ Никшић
12/04/2022 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фиалка: У Црну Гору избјегне до 300 Украјинаца дневно

У Црној Гори тренутно 6.000 Украјинаца, велики број брзо напушта Црну Гору и иде у друге државе

Највећи проблем са којим се суочавају избјегли Украјинци у Црној Гори је социјализација дјеце, казала је отправница послова Украјине у Црној Гори Наталиа Фиалка у Јутарњем програму Телевизије Никшић.

Од почетка руске агресије 11 милиона Украјинаца напустило је своје домове, од чега је око четири милиона избјегло.

Фиалка наводи да је у Црној Гори тренутно више од шест хиљада Украјинаца.

"На дневном нивоу улази 200 до 300 људи, али велики број њих и напушта Црну Гору. Највећи број је смјештен на приморју", каже она.

Амбасада Украјине се, како је рекла, ослања на Црну Гору, пошто би, по Закону о привременој заштити, држава требало да пружи станове за Украјинце којима је то потребно.

"Влада је прошле седмице издвојила два милиона еура за те потребе, сада радимо са Министарством унутрашњих послова на могућностима да људи који не могу да плаћају смјештај на приморју буду смјештени у средњој и сјеверној регији", каже Фиалка.

Према њеним ријечима, највећи проблем са којим се суочавају Украјинци у Црној Гори је социјализација дјеце.

"Њима треба психолошка помоћ да превазиђу стрес. Тражимо и помоћ одговорних ресора и локалних самоуправа да пронађемо простор за ту дјецу", наводи Фиалка.

Други проблем је, додаје, здравствено осигурање. По одлуци владе, украјинским избјеглицама и људима који су тражили привремену заштиту мора бити обезбијеђено здравствено осигурање.

Она је захвалила свим Црногорцима који пружају помоћ украјинским држављанима.

"Радимо на томе да пружимо што бољу помоћ Украјинцима, али разумијемо и ситуацију у Црној Гори", навела је Фиалка.

Она је казала да се наставља озбиљна ситуација у Украјини.

"Успјели смо да изгурамо руске трупе са сјевера Украјине, али очекујемо даље појачање руских напада на истоку и југоистоку државе. Ситуација је озбиљна, настављају се гранатирања градова и убијање цивила", истиче Фиалка.

Очекује да се руска страна уразуми, прекине рат и напусти Украјину.

"Ми смо они који су нападнути. Очекујемо да руска страна повуче војску са украјинске територије", каже Фиалка и додаје да је свјесна да се то неће брзо десити.

Наводи да више од 90 одсто Украјинаца вјерује у побједу украјинских снага, "јер ми водимо одбрамбени рат, нијесмо држава агресор."

Каже да су захвални западним партнерима који су стали уз Украјину, јер је ријеч о одбрани демократских вриједности и независне државе која има право да сама одлучује о својој судбини.

Истиче да су санкције Русији врло важне.

"Црна Гора је показала да је на страни демократског свијета. Санкције су један од начина да се заустави Русија и успостави мир", закључује Фиалка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:46