/ Фото: Википедија
01/07/2021 u 18:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формираће комисију за праћење активности операција са угљоводоницима

У Информацији се наводи да се у подморју Црне Горе већ скоро два мјесеца изводи истражно бушење двије бушотине које за циљ имају да истраже угљоводничну потенцијалност

Влада је донијела одлуку о образовању комисије за праћење активности везаних за операције са угљоводоницима ради заштите животне средине. Из Владе су казали да је задатак Комисије да координира радом органа државне управе који имају надлежности у области истраживања угљоводоника ради заштите животне средине.

- Као и да учествује у праћењу стања животне средине и оцијени примјене мјера заштите животне средине, и омогућава бољу и ефикаснију размјену информација између органа државне управе у случају акцидентне ситуације- додаје се у саопштењу након данашње сједнице Владе.

У Информацији се наводи да се у подморју Црне Горе већ скоро два мјесеца изводи истражно бушење двије бушотине које за циљ имају да истраже угљоводничну потенцијалност.

Из Владе су казали да је, имајући у виду и ризике које индустрија нафте и гаса носи са собом, улога Државе у систему контроле активности посебно значајна.

- Наглашено је да, поред тога што потенцијално откриће може значајно утицати на промјену економске ситуације у земљи, не смије се дозволити да се економски напредак остварује без поштовања највиших стандарда заштите животне средине- наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила Информацију о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у органима локалне самоуправе, привредним друштвима и јавним установама чији је оснивач Главни град, Пријестоница или Општина.

Наводи се да је основни циљ израде Информације прикупљање тачних и поузданих података о националној структури запослених у поменутим органима како би добијени подаци послужили за планирање и спровођење активности које треба додатно да допринесу досљедном спровођењу уставних и законских гаранција.

- Из добијених података може се закључити да је учешће мањинских народа и других мањинских националних заједница на локалном нивоу веће него у ранијем периоду, али се још треба радити како би се спровело оно што је предвиђено законодавством којим се регулише ова област- казали су из Владе.

Оцијењено је да је важно наставити и/или унаприједити спровођење дугорочних активности у циљу школовања и оспособљавања одређеног броја кадрова из редова припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница, уз финансијску подршку државе.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије развоја система социјалне заштите старијих за период од 2018. до 2022. године, за ову годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за прошлу годину.

Акционим планом је, како се наводи, поред осталих, предвиђена обавеза да у свакој локалној самоуправи постоји најмање једна услуга социјане заштите за старије.

- Као и унапређење мултисекторске услуге за старије у локалним самоуправама, унапређење социјалне заштите старијих кроз подстицање организација, предузетника, привредних друштава и физичких лица да пружају услуге, развијање волонтеризма -додаје се у саопштењу.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије развоја система социјалне и дјечје заштите за период од 2018. до 2022. године, за ову годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за прошлу годину.

Из Владе су казали да је Акционим планом за ову годину планирано преиспитивање законских одредби ради унапређења квалитета социјалне и дјечје заштите, унапређење функционисања центара за социјални рад и стандарда услуга социјалне и дјечје заштите, унапређење материјалних давања и мјера активације за кориснике материјалног обезбјеђења.

Предвиђено је, како се додаје, унапређење услова за издавање лиценце за обављање дјелатности пружалаца услуге и лиценце за рад, преиспитивање акредитације програма обуке и јачање механизама примјене Етичког кодекса за запослене у тој области, обезбјеђивање континуиране обуке, система супервизије стручног рада.

- Наставиће се са развојем и успостављањем услуга социјалне и дјечје заштите за кориснике на локалном нивоу, деинституционализацијом, подршком породици и унапређењем несродничког хранитељства, те успостављањем иновативних услуга у области социјалне и дјечје заштите“- казали су из Владе.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Програма за контролу и превенцију незаразних болести у Црној Гори за период 2019 - 2021. године за прошлу и донијела Акциони план за ову годину.

На сједници је наглашено да у претходној години, која је у највећој мјери протекла у борби против епидемије коронавируса, већина планираних активности није реализована, а неке активности су тек започете.

„Па није реално планирати нове активности за ову годину, већ су нереализоване и дјелимично реализоване активности из претходног Плана пренијете у Акциони план за 2021. годину, за чију реализацију су потребна средства у износу од 401 хиљаду ЕУР која су предвиђена Буџетом за ову годину“, навели су из Владе.

Влада је усвојила Информацију о организацији 14. Лјетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић” и прихватила Уговор између Министарства вањских послова и Сјеверноатлантског савеза (НАТО) о финансијској подршци за пројекат Лјетње школе.

“У Информацији је наведено да је Лјетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ једна од активности која је препозната у Програму рада Владе за ову годину, а која доприноси јачању капацитета дипломатског кадра”, каже се у саопштењу.

Наводи се да је средства за организацију овогодишње Лјетње школе обезбиједио Програм Уједињених нација за развој (УНДП), који је партнер на овом пројекту од 2008. године.

- Додатно интересовање за подршку пројекту је ове године исказало НАТО Одјељење за јавну дипломатију (НАТО ПДД) у износу од 9,3 хиљаде ЕУР- казали су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 15:26