Коњевић у Скупштини Црне Горе / -SKUPSTINA
11/04/2022 u 10:27 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формирање Владе се приводи крају: СДП-у министарство вањских послова и култура, мањинама пет ресора

Још није сигурно коме ће припасти министарство одбране, због тога што више странака жели тај ресор за себе

Договор око формирања мањинске владе се приводи крају, па се очекује да ће мандатар, Дритан Абазовић до краја ове недјеље изаћи са њеним саставом. Како "Дан" сазнаје, Абазовић ће данас имати састанак са дијелом политичких структура, које ће учествовати у раду нове владе.

Сада је већ извјесно да ће Социјалдемократска партија (СДП) ући у Владу, те ће њима припасти министарство културе и вањских послова.

– СДП улази у владу, због тога што су дуже вријеме, тј. и у власти ДПС-а били у опозиционим клупама. Министар вањских послова ће највјероватније бити Рашко Коњевић. Сигурно је да СД неће бити дио власти – навео нам је извор, који је желио да остане анониман.

Још није сигурно коме ће припасти министарство одбране, због тога што више странака жели тај ресор за себе.

Постојале су одређене несугласице између СНП-а и осталих странака, због тога што је један од услова да они уђу у мањинску владу био да у њој не буду Социјалдемократе нити Социјалдемократска партија. Међутим, навели су да су спремни на одређене уступке, те евидентно промијенили мишљење.

Перић: Нијесу оптимистичне прогнозе

Са новом владом нијесу оптимистичније прогнозе, ако слушамо најаве, навео је члан покрета Преокрет Срђан Перић за агенцију Мина.

– Једино у чему ће извјесно успјети нова влада, а да није ни формирана – да су од свих оних који су се принципијелно борили против аномалија у друштву и за то платили не малу цијену – направили најблаже речено непаметне људе у очима значајног дијела заједнице – рекао је Перић.

Он је нагласио да грађани у августу 2020. године нијесу тражили да се унапређује пракса манипулација на изборима и партијског запошљавања.

Грађани су, како је казао, тражили да се томе стане на пут да би могли боље живјети.

– Сада је потребно искористити механизме које демократија укључује – оснивање тачака отпора, покрета, група индивидуалаца који прво неће пристајати на колосалну неспособност оних који би да контролишу све сегменте јавног живота – рекао је Перић.

Истакао је да је у Црној Гори на снази борба за позиције, без идеје шта радити на тој позицији.

 

Социјалистичка народна партија (СНП) треба да добије потпредсједника Владе, предсједника Скупштине, министарство здравља, просвјете, спорта, правде и пољопривреде. Дугогодишњи посланик Александар Дамјановић најозбиљнији је кандидат за министра финансија.

Грађански покрет УРА ће, осим премијера, у новој, мањинској влади имати министарство економског развоја на чијем челу ће највјероватније бити Горан Ђуровић, европске интеграције, које ће водити Јована Маровић, министарство унутрашњих послова, екологију и урбанизам.

Мањинама ће припасти пет ресора, то јесте Бошњачкој странци (БС) министарство људских и мањинских права, науке и капиталних инвестиција. Албанским партијама ће највјероватније припасти министарство рада, као и социјално старање.

Од како је најављено формирање мањинске владе, због неслагања између конституената још увијек актуелне парламентарне већине, бројна су неслагања са тим концептом. Из Демократског фронта (ДФ) и Демократске Црне Горе оштри су у оцјени да је ово само корак ка враћању Демократске партије социјалиста (ДПС) и Мила Ђукановића на мјеста одлучивања.

Абазовић, с друге стране негира, да је склопио дил са ДПС-ом и понавља како представника из партије Мила Ђукановића неће бити у новој власти. Јасно је, међутим, да ће нова влада своје дјеловање у некој мјери морати да усаглашава са ДПС-ом, због тога што ће добити њихову подршку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:27