Грађански покрет УРА / - фото: ГП УРА
16/03/2022 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Форум младих барске УРЕ: Предуслови ‘‘Зеленог острва‘‘ нијесу испуњени, посвећеност очувању природе Бара

Ова проблематика, како напомињу, првенствено изискује формирање стручног тима који исту мора ријешавати логичним, методичним слиједом корака од почетка до краја, а не обратно

С обзиром на чињеницу да град Бар не посједује рециклажно двориште, надзирани ограђени простор намијењен одвојеном прикупљању и привременом складиштењу мањих количина посебних врста отпада, као ни рециклажни центар гдје би отпад прикупљен у оквирима тзв. “зеленог острва”  могао бити даље тертиран у циљу поновног коришћења материјала или стварања неког новог производа и ресурса, закључујемо да основна сврха није испуњена, али ни крањи циљ. И питамо се, како се отпад из “зеленог острва” транспортује и гдје завршава? Да ли се надлежни уопште воде Планом управљања отпадом, или се и за отпад прикупљен из “зеленог острва” примјењује неефикасна, већ позната, пракса, саопштили су данас из Форума младих барског одбора Грађанског покрета УРА.

Како су казали, “зелено острво“ постављено на углу улица Муртезира Карађузовића и Династије Блашић не обавља примарну функцију.

 - Не дозволимо да питање очувања природе, заштите животне средине и тежње да Бар буде еколошка, здрава средина буде актуелно само у кратком периоду предизборне кампање која се заснива на неадекватном, неодрживом, несистематском приступу проблемима са којима се суочавамо. И управо сада, на овом примјеру, поново свједочимо таквом популизму, гдје за резултат имамо привидно дјеловање и рад, уз одсуство испуњености основних критеријума, успостављеног плана управљања отпадом и крајњег позитивног учинка, названу 'зелено острво - наглашавају они.

Ова проблематика, како напомињу, првенствено изискује формирање стручног тима који исту мора ријешавати логичним, методичним слиједом корака од почетка до краја, а не обратно.

 - Одложени, сепарисани отпад мора бити правилно транспортован и мора имати своје крајње одредиште у рециклажном дворишту како би овај поступак сепарације отпада био смислен. Боримо се за чист и лијеп Бар, као и за то да наша дјела имају смисла. Покажимо да кроз темељан и аналитичан приступ раду можемо успоставити ефикасан систем управљања отпадом, али и дјеловати у свим другим подручјима на начин који је одговарајући, одржив, примјенљив у пракси и као такав једино прихватљив - истичу.

Постављање “зеленог острва“, како истичу још из Форума младих барске УРЕ, зато није решење и не смије бити начин на који приступамо проблематици.

 - То морају бити опредијељеност и фокусираност ка имплементацији дугорочних, одрживих решења еколошких проблема са којима се сусрећемо - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:49