са састанка / - са састанка
10/05/2022 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска спремна да помогне Црној Гори да убрза реформе

Из кабинета потпредсједнице Владе је саопштено да је Маровић у Паризу имала низ састанака са представницима француске Владе, Предсједништва и Сената

Француска је, као предсједавајућа земља Савјетом Европске уније (ЕУ) изразила спремност да помогне Црној Гори да убрза реформе и да се што прије придружи ЕУ, рекла је потпредсједница црногорске Владе и минстарка европских послова Јована Маровић.

Из кабинета потпредсједнице Владе је саопштено да је Маровић, која је у Паризу имала низ састанака са представницима француске Владе, Предсједништва и Сената, казала да је Црна Гора добила конкретне предлоге у области економске сарадње и експертизе на коју може рачунати као држава која је одлучна да спроведе реформе.

Она је рекла да је посјета Француској била веома успјешна, додајући да је, након учешћа на конференцији у Сенату, имала и више конструктивних састанака.

 - Изложили смо циљ и приоритете 43. Владе, а тичу се убрзања процеса европске интеграције, неопходних реформи на јачању владавине права и осталих реформи које се односе на правосуђе, а требало би да обезбиједе резултате на којима ЕУ инсистира“, рекла је Маровић.

Према ријечима Маровић, састанаци у Паризу ће се одразити и на конференцију коју Француска, у оквиру свог предсједавања планира крајем јуна.

„Ми смо доставили предлоге за конференцију и надамо се да ће она бити успјешна, као И да ће бити послата снажна порука о процесу проширења и Западног Балкана, али и конкретно Црне Горе као лидера у процесу европске интеграције“, рекла је Маровић.

Она је казала како је увјерена да ће нова Влада дјелима потврдити свој европски карактер испуњавајући своје кључне приоритете, међу којима су, како је истакла, јачање владавине права, реформа јавне управе и јачање економског стандарда.

„Постоји спремност политичких актера да, уважавањем културе политичког дијалога, додју до важних одлука у Скупштини које подразумијевају двотрећинску или тропетинску подршку, чиме ћемо знацајно убрзати нас европски пут“, поручила је Маровић.

Маровић се састала са предсједником Комисије за вањске послове и одбрану Сената Француске Кристијаном Камбоном, који је казао да је Западни Балкан интегрални дио Европе.

Камбон је рекао да се нада да ће регион ускоро бити саставни дио ЕУ.

 - Украјинска криза показала је потребу да помогнемо западнобалканским државама и Црној Гори да се што прије придруже ЕУ. Циљ нам је да се у оквиру ЕУ окупе државе које дијеле исте вриједности како би се сви изазови лакше и темељније рјешавали, поручио је Камбон.

Он је прихватио позив Маровић да посјети Црну Гору и са кључним доносиоцима одлука разговара о даљим обавезама на европском путу.

Како се наводи у саопштењу, Маровић се састала и са дипломатском савјетницом Емануела Макрона, предсједника Француске, Изабел Думон која је поздравила формирање нове Владе, као и чињеницу да је базирана на европским приоритетима.

 - Имајући у виду важност коју Макрон поклања региону Западног Балкана, Француска намјерава да пружи неопходну подршку Црној Гори у циљу интензивирања преговарачког процеса са ЕУ, казала је Думон.

Она је поздравила стопроцентну усклађеност Црне Горе са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ, и навела да очекује да ће држава наставити с досљедним усклађивањем и у наредном периоду.

Истакла је намјеру да, кроз ефикаснију примјену нове методологије и снажнији политички приступ, Француска допринесе квалитету европске интеграције и реформских процеса на Западном Балкану.

Маровић разговарала и са представницима Министарства европских и вањских послова Француске - генералним директором за Континенталну Европу Фредериком Мондолонијем и замјеником генералног директора за ЕУ послове Сирилом Пикималом.

Мандолони је нагласио да је напредак у области владавине права кључан у циљу даљег напредовања на европском путу.

Како је објаснио, поред доношења закона у складу с правном тековином ЕУ, неопходно је осигурати и њихову адекватну имплементацију.

Он је истакао да је Макрон изузетно заинтересован за Западни Балкан и његов даљи напредак у правцу приступања ЕУ, што је, како је рекао, потребно искористи спровођењем конкретних реформи које би убрзале процес европске интеграције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:55