Састанак лидера парламентарне већине / IVAN PETROVIC-IPE
22/11/2021 u 08:10 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фронт данас представља платформу о новој влади: Сви за дијалог, Демократе очекују договор ДФ-а и УРА

Сигурно је да сви желе нову владу, јер је овакво стање неодрживо, поручује Јоковић

Платформа коју данас представља Демократски фронт (ДФ) последња је понуда остатку парламентарне већине за излаз из политичке и институционалне кризе.

Како незванично објашњавају из овог политичког савеза за "Дан", реконструкција више не долази у обзир и надају се договору око нове владе. Како се додаје, ова платформа ће бити основа за договор парламентарне већине. Они су и за ширу коалицију, те улазак мањина у Владу и надају се да неће доћи до нових избора, који су последња опција.

”Изјаснићемо се само у односу на понуде оних који су одбили реконструкцију владе. И то ако подразумијевају изборе тек 2024. године, навео је Мартиновић

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић наводи у изјави за "Дан" да ће се изјаснити само на понуде које усагласе ДФ и ГП УРА.

– Изјаснићемо се само у односу на понуде оних који су одбили реконструкцију Владе. И то ако подразумијевају изборе тек 2024. године и воде очувању изборне воље грађана – навео је Мартиновић.

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић истакао је за "Дан" да је увијек за договор, те да ће сачекати конкретну понуду Демократског фронта и сходно томе одлучити.

– Сигурно је да сви желе нову владу, јер је овакво стање неодрживо. Платформа ДФ-а ће бити представљена данас и видјећемо шта она тачно нуди. Што се тиче СНП-а, неће бити проблем да прихвати, јер очекујемо да би то било могуће рјешење уколико и друге партије прихвате – навео је Јоковић.

Функционер Демократског фронта Небојша Медојевић, говорећи о новој влади, изјавио је недавно да су имали интензивне разговоре са представницима мањина, као и са партијама парламентарне већине.

Иако званичан позив још увијек није стигао, из мањине имају различите ставове у односу на ову понуду.

Из Бошњачке странке, истакли су за "Дан" да још увијек нијесу добили позив на разговор, али да њихов став остаје исти, те да они мисле да је дијалог најбоље рјешење за све.

Посланик Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека поручио је више пута да неће ући у Владу коју предводи Демократски фронт (ДФ).

УРА ће учинити све да Влада опстане на експертском нивоу

Грађански покрет (ГП) УРА у потпуности подржава актуелну владу да истраје до краја мандата и спроведе реформе – и учиниће све да она опстане на експертском нивоу, поручио је јуче потпредсједник те партије Горан Ђуровић.

Он је казао да је опција мањинске владе постојала и након 30. августа прошле године и да је Демократска партија социјалиста (ДПС) то нудила 31. августа, али да је УРА одбила и ушла у концепт сарадње са Демократским фронтом (ДФ) и Демократама за формирање експертске владе.

Ђуровић је навео да Влада тренутно има пуну подршку УРА да истраје до краја мандата и спроведе реформе како би се 2024. године ушло у нормалан, регуларан изборни процес.

– Ако неко на силу хоће да уђе у ову владу и самим тим је сруши, тада су све опције отворене и карте су на столу. До тада ГП УРА подржава и учиниће све да влада остане и опстане на експертском нивоу – казао је Ђуровић у интервјуу агенцији МИНА.

За УРА, како је навео, једини могући и прихватљив концепт је експертска влада.

– Све друге комбинације за нас у овом тренутку нијесу прихватљиве. Из не знам којих разлога имамо и даље интензиван притисак, првенствено од ДФ-а да се концепт мијења, а то у овом моменту за нас није прихватљиво – казао је Ђуровић.

Политички аналитичар Златко Вујовић казао је у изјави за "Дан" да треба сачекати нови предлог ДФ-а, али да су подјеле унутар владајуће коалиције превише дубоке.

– Ако је судити по до сада неуспјелим преговорима, не вјерујем да је могуће доћи до договора између три конституента. Није то само програмско разликовање, већ су јако нарушени и пољуљани и односи и повјерење између те три коалиције. Тешко је након свега тога наставити као да се ништа није десило. Не треба занемарити међународне партнере, који у Влади не желе Демократски фронт. То за ДФ није од значаја, али за оне којима је то значајно, тј. за ГП УРА, таква порука се не смије игнорисати. Тешко је сада превазићи тај јаз – навео је Вујовић.

Додао је да су шансе да ГП УРА буде замијењена мањинским партијама само теоретске.

– Без обзира што се шаљу поруке да су они отворени за неки разговор, сматрам да није реално очекивати да се такав договор може заиста и постићи. Можда је пропуштена шанса што владајућа већина није успјела да интегрише и обезбиједи договор са мањинским партијама на самом почетку формирања владе. Сада када сви имају очекивања да ова влада пада и да се руши владајућа коалиција, тешко да некога можете анимирати да уђе у брод за који мисли да тоне – казао је Вујовић.

Према његовом мишљењу, најреалније је очекивати изборе или стварање нове парламентарне већине.

– Вјероватно ће се направити нови модел функционисања. Имали смо Владу у којој су доминирали експерти Српске православне цркве (СПЦ) и ГП УРА. Умјесто експерата СПЦ, могли би ући нови експерти СДП-а, СД, мањинских влада, подржани од стране ДПС-а. Демократе и ДФ ће вјероватно остати ван тог аранжмана. Осим што тај модел избацује из игре два тренутна највећа конституента власти, отвара простор да се можда неко од актера владајуће коалиције одлучи за другачије аранжмане – казао је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:16