/ dragan vukić snp
12/11/2023 u 15:32 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukić: Besmisleno je i pominjati odlaganje popisa

Ako građani budu mogli jednostavnim ukucavanjem matičnog broja ili neke druge šifre da provjere da li su u sistem ubačeni podaci koje su dali i da li se poklapaju, više ne može biti nikakvih neslaganja i nedoumica. U svakom slučaju, novo odlaganje popisa je crvena linija i to ne dolazi u obzir, kazao je Vukić za "Dan"

Sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kaže da ta partija pozdravlja razgovore premijera Milojka Spajića sa predstavnicima opozicionih partija i čelnicima crnogorskih opština oko organizovanja popisa. 

On u izjavi za "Dan", kao učesnik dijela razgovara, naglašava da je Spajić pokazao otvorenost i želju da maksimalno izađe opoziciji u susret.

– Čini se, međutim, da dio opozicionih partija, u stvari, ne želi dogovor i da im je jedini cilj odlaganje popisa, i to, vjerovatno, unedogled – rekao je Vukić za "Dan".

On naglašava da je dijalog o popisu bio neophodan i podsjeća da ga je bilo i 2011. godine.

– Sada su zamijenjene uloge. Tada je Demokratska partija socijalista bila vlast, a sada je opozicija. Tada je DPS pristao na zahtjeve opozicije, a i sadašnja vlast pristaje na zahtjeve opozicije, samo što se otišlo mnogo dalje. I neka je i treba da se ide dalje, ali je novo odlaganje crvena linija. Mislim da je nakon svih dogovora i čvrstih garancija koje je dao premijer Spajić besmisleno i pominjati bilo kakvo odlaganje popisa – istakao je Vukić.

On naglašava da će se konsenzusom oko budućih softverskih rješenja otkloniti sve nedoumice oko popisa.

– Ako građani budu mogli jednostavnim ukucavanjem matičnog broja ili neke druge šifre da provjere da li su u sistem ubačeni podaci koje su dali i da li se poklapaju, više ne može biti nikakvih neslaganja i nedoumica. Neće, naravno, biti ni razloga za odlaganje popisa. Zato apelujem na sve da se dobro pripremimo i održimo popis zbog ogromnog broja informacija koje su potrebne kako bi ova država funkcionisala na pravi način i kako bi mogla da se odredi prema mnogim pitanjima – kazao je Vukić.

Na drugoj strani još ima partija koje tvrde da je nemoguće izvršiti sve potrebne pripreme i organizovati popis za ovako kratko vrijeme. Ima i onih koji i nisu iz Crne Gore, a predvodnici su inicijative za odlaganje popisa, kao što je evropski parlamentarac iz Hrvatske i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula: Potrebna transparentnost

Prema saopštenju DPS-a, Picula je tokom razgovora sa Bogdanovićem ponovio ocjenu iz izvještaja o napretku da je Crna Gora propustila prilike za napredak u evropskim integracijama uglavnom jer se podrška članstvu od strane političkih aktera često zadržavala samo na formalnim deklaracijama.

– Ukazao je da se popis stanovništva ne bi smio koristiti za dodatnu polarizaciju društva i dodao da očekuje da se proces sprovede na kvalitetan, sveobuhvatan, otvoren i transparentan način, te da u njega budu uključeni svi akteri društva kako bi konačni podaci bili prihvaćeni od ukupne javnosti – navodi se u saopštenju.

On je čak predložio amandmane, koje je Evropski parlament prihvatio i koji su postali sastavni dio Rezolucije o Crnoj Gori, a kojima se preporučuje odlaganje procesa prikupljanja podataka od građana. Picula je i mimo toga u nekoliko navrata tražio da se popis u Crnoj Gori odloži, a kada je odložen, insistirao je na dužem odlaganju – od najmanje 100 dana. Zbog toga i ne čudi što se sa Piculom rado sastaju predstavnici političkih partija koje se zalažu za odlaganje popisa.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović sastao se sa Piculom tokom Kongresa evropskih socijalista i tom prilikom su, naravno, razgovarali i o popisu..

Kako ja saopštila Demokratska partija socijalista, tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o aktuelnim procesima u zemlji i regionu, sa posebnim osvrtom na izvještaj o napretku, novoj Vladi i popisu stanovništva.

– Bogdanović je upoznao sagovornika da ideološki raspon učesnika okupljenih u vladajućoj strukturi zahtijeva ozbiljan napor i kompromise kako bi se Vlada održala, te da je u takvom kontekstu upitna dalja integracija Crne Gore u EU. Istakao je da je popis laka meta dezinformacija, manipulacija, prljavih kampanja određenih struktura i medija, koji dovode u pitanje relevantnost njegovih rezultata, te da Demokratska partija socijalista neće pristati na proces bez ispunjavanja traženih uslova. U tom pravcu, Bogdanović je zahvalio izvjestiocu Piculi na podršci da se popis održi u transparentnom i inkluzivnom procesu- navodi se u saopštenju DPS-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:56