Дритан Абазовић / - УРА
13/06/2021 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УРА: Г7 усвојила иницијативу „Clean Green Initiative“, Абазовићу Бриселу говорио о зеленој енергији

Из ГП УРА подсjећаjу да jе др Дритан Абазовић недавно у Европском парламенту отворено говорио о зеленоj и чистоj енергиjи на коjоj Црна Гора треба да гради своjу будућности

Група 7, коjу чине Канада, Француска, Њемачка, Италиjа, Jапан, Уjедињено Краљевство и САД, дониjела jе jуче историjски важан документ „Clean Green Initiative“, коjи умногоме превазилази чувени „Маршалов план“ и представља jасну поруку земљама у транзициjи да неке од наjмоћниjих држава свиjета пружаjу отворену подршку чистим и зеленим инициjативама, саопштили су данас из Медиjског тима ГП УРА.

Они подсjећаjу да jе предсjедник УРА др Дритан Абазовић недавно у Европском парламенту отворено говорио о зеленоj и чистоj енергиjи на коjоj Црна Гора треба да гради своjу будућности.

- Такође, тада jе нагласио да jе потребно активно укључивање ЕУ у важно питање везано за изградњу аутопута, коjи jе уговорен у финансиjском аранжману преко кинеске банке а коjи износи преко милиjарду еура, што представља огроман терет за jавне финансиjе Црне Горе - додаjу из УРА.

- Оваj говор испратили су у домаћоj jавности спинови и разна подметања свих пипака хоботнице бившег режима, коjи су иначе државу Црну Гору довели пред свршен чин на многим пољима, укључуjући и огроман jавни дуг те броjнеекономске изазове коjе неће бити лако риjешити у догледноj будућности - пише у саопштењу.

Указуjу и да jе црногорска jавност данас упозната да се о проjекту изградње приоритетне дионице аутопута „Бар - Бољаре“ воде интензивне дебате на водећим глобалним политичким адресама, да се, кажу они, разматраjу студиjе случаjа на наjзначаjниjим свjетским универзитетима, док кредибилни свjетски медиjи у свим кључним виjестима наводе оваj проjекат као примjер како jедна држава може дониjети недовољно промишљене стратешке одлуке.

- УРА као чланица велике европске зелене породице снажно се залаже за одрживи развоj а jучерашњи документ Групе 7 представља потврду нашег опредjељења за вриjедности коjе заговараjу чланице. Посебно истичемо да документ о чистоj и зеленоj транзициjи заправо представља стратешко уклапање наших политика у глобалну економску политику, што ће имати огромног ефекта у будућим инвестициjама и неопходним реформама како би диверзификовали економиjу Црне Горе - закључуjу из ове партиjе у саопштењу

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 11:45