Pavle Ćupić / Privatna arhiva
12/05/2024 u 15:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

GA: Ozbiljnim reformama vratiti povjerenje građana u demokratske procese

Izvještaj Nacije u tranziciji organizacije Fridom haus za Crnu Goru je realan i ukazuje da su neophodne ozbiljne reforme da bi se povratilo povjerenje građana u demokratske procese i vladavinu prava, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Koodrinator programa u GA Pavle Ćupić rekao je da Crna Gora izvještaj treba da prihvati sa zabrinutošću, s obzirom na to da je predstavljeno nazadovanje države u demokratskim pokazateljima.

- Iako je takva ocjena za zabrinutost, ipak smatramo da je ocijenjeno stanje u Crnoj Gori realno i ukazuje da su neophodne ozbiljne reforme, kako bi se povratilo povjerenje građana u demokratske procese i vladavinu prava - naveo je Ćupić.

On je kazao da očekuju da će nadležni prepoznati izvještaj kao poziv na djelovanje i da će uložiti napore u cilju rješavanja identifikovanih problema.

Komentarišući pad indeksa lokalne demokratske uprave sa 4,25 na 4, Ćupić je naveo da stanje u brojnim opštinama nije dobro.

On je podsjetio da u Šavniku još nije okončan izborni proces, da su u jednom broju opština raspisani prijevremeni izbori, a početkom naredne godine će se održati i redovni izbori u pojedinim opštinama.

- Krize vlasti u pojedinim opštinama su se najviše odrazile i štetile samim građanima i stanje se mora popraviti u narednom periodu, jer građani to očekuju od svojih predstavnika - istakao je Ćupić.

Fridom haus: Korupcija i nesprovođenje reformi problemi Crne Gore

On je dodao da vjeruje da će izborni proces pokazati svim učesnicima na političkoj sceni da su građani i te kako slobodni u odlučivanju i sposobni da kazne sve one političke subjekte koji nijesu ispunili obećanja.

- Uz to, neophodne su i hitne reforme izbornog zakonodavstva, kako bi se na pravi način suzbila politizacija i unaprijedila efikasnost opštinskih organa - kazao je Ćupić.

Komentarišući pad indeksa demokratije u Crnoj Gori u odnosu na 2022. godinu, on je rekao da je period od promjene vlasti 2020. godine obilježila politička nestabilnost u kojem su formirane tri manjinske vlade.

Prema riječima Ćupića, naslijeđeni su problemi prethodnog režima, koji su dodatno doprinijeli takvom stanju, ali i koji su pokazali neophodnost temeljnih reformi, koje će biti dugotrajne i sveobuhvatne.

Potrebno je, kako je poručio, postići nacionalni konsenzus oko određenih pitanja koja su važna za državu i građane.

- Prije svega, mislim na reforme koje se moraju sprovesti u cilju uspostavljanja vladavine prava - rekao je Ćupić.

On je ocijenio da će, ukoliko budu stvorene slobodne i nezavisne institucije, država moći da se posveti i ekonomskim reformama, koje će direktno uticati na bolji život gradjana.

Ćupić je, govoreći o tome što političari nekad uvažavaju izvještaj Fridom hausa, a nekad ne, rekao da to jasno ukazuje na selektivno prihvatanje ocjena relevantnih organizacija i političku manipulaciju.

- Takvo njihovo ophođenje podriva povjerenje građana u političke institucije i dovodi u pitanje njihovu sposobnost da efikasno rješavaju probleme i rade u interesu građana, vodeći se jasnim principima - smatra Ćupić.

On je rekao da, umjesto toga, političari moraju ocjene prihvatiti kao konstruktivne i iskoristiti ih za unapređenje stanja u državi, a time i izgraditi povjerenje građana.

Ćupić je, govoreći o najvećim izazovima koji su pred Crnom Gorom, izdvojio sprovođenje reformi u pravosuđu i sektoru bezbjednosti, suzbijanje korupcije na svim nivoima vlasti i jačanje medijskih sloboda.

- Pored toga, sveobuhvatna izborna reforma trebalo bi da doprinese stvaranju neophodnih uslova za održavanje izbornih procesa, koji bi bili kvalitetniji i transparentniji nego do sada, a uvođenjem otvorenih lista uveliko bi se doprinijelo uslostavljanju direktne demokratije - rekao je Ćupić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jun 2024 18:18