Jakov Milatović i Helga Šmit / - SLUžBA PREDSJEDNIKA ZA ODNOSE S JAVNOšćU
08/09/2023 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Generalna sekretarka OEBS-a završila posjetu Crnoj Gori

Iz OEBS-a podsjećaju da Šmit se u petak ujutru sastala sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i sa odlazećim premijerom i koordinatorom Ministarstva vanjskih poslova Dritanom Abazovićem

Generalna sekretarka OEBS-a Helga Maria Šmit završila je danas posjetu Crnoj Gori, tokom koje se sastala sa visokim državnim zvaničnicima i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Iz OEBS-a podsjećaju da Šmit se u petak ujutru sastala sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i sa odlazećim premijerom i koordinatorom Ministarstva vanjskih poslova Dritanom Abazovićem.

- Tokom sastanaka, istakla sam produktivno partnerstvo koje su OEBS, a posebno naša Misija, izgradili sa državnim institucijama: zajedno radimo na nizu pitanja bezbjednosti i ljudskih prava kao što su borba protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, jačanje vladavina prava i odgovornost institucija, na osnaživanju žena, slobodi medija i govoru mržnje i još mnogo čemu. Takođe, istakla sam našu posvećenost da nastavimo sa pružanjem podrške crnogorskim vlastima na njihovom reformskom putu, kako je to definisano njihovim prioritetima i u skladu sa principima OEBS-a - kazala je Šmit.

Šmit je posjetila Misiju OEBS-a u Crnoj Gori, gdje se sastala sa šeficom Misije Dominique Waag i zaposlenima, pohvalivši njihovu posvećenost i profesionalnost.

Dan je, kako je navedeno, zaključila obilaskom skloništa za žene žrtve nasilja u Podgorici koje vodi NVO Sigurna ženska kuća, sa kojom Misija sarađuje.

- Bilo mi je izuzetno važno da se iz prve ruke uvjerim u neophodan posao koji obavlja Sigurna ženska kuća. Rodno zasnovano nasilje ne poznaje granice, što ga čini globalnim izazovom koji zahtijeva kolektivnu akciju - kazala je Šmit.

Ona je pohvalila partnerstvo koje je Misija uspostavila sa Sigurnom ženskom kućom, što je, kako je kazala, rezultiralo time da osobe koje su preživjele nasilje imaju bezbjedno okruženje uz stručnu podršku.

Iz OEBS-a su naveli da se Šmit sastala i sa predstavnicima organizacija civilnog društva, sa kojima je razmijenila mišljenja o njihovom radu u podršci vladavini prava, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i bezbjednosti novinara.

Tokom svog putovanja u Crnu Goru, kako ističu iz Misije, Šmit je prisustvovala regionalnom sastanku terenskih operacija OEBS-a, koji je okupio šefove misija iz regiona, predstavnike predsjedavajućeg OEBS-om u 2023. godini, kao i goste, a na kojem je razgovarano o radu OEBS-a u Jugoistočnoj Evropi i putevima za buduću saradnju u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 20:26