фото: ДПС / - фото: ДПС
22/04/2022 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни одбор ДПС: Усвојени закључци који ће трасирати рад наредне Владе

Како оцјењују, у области економске политике Црна Гора је у мандату 42. Владе назадовала

На синоћ одржаној сједници Главног одбора Демократске партије социалиста Црне Горе (ГО ДПС) разматране су приоритетне политике, и то у областима безбједности, економије, европских интеграција и здравства, саопштено је из ове партије.

 - Полазећи од потребе за адекватним политичким и стручним позиционирањем ДПС у односу на мандат 43. Владе Црне Горе, као водеће политичке снаге и носиоца заштите виталних државних интереса и промоције принципа грађанског друштва, а сагледавајући анализе и оцјене комисија Главног одбора о кључним темама значајних за санирање посљедица рада 42. Владе Црне Горе и потребе повратка наше државе на европски колосјек, ГО ДПС је усвојио је наредне закључке - додају они.

Како оцјењују, у области економске политике Црна Гора је у мандату 42. Владе назадовала.

 - Незапосленост је порасла, инвестициона атрактивност Црне Горе као дестинације значајно је слабија. Нестручни кадар је постављен на мјестима одлучивања и неопходно је хитно отпочети са укључивањем високостручног кадра у управљање економским ресорима и компанијама у већинском власништву државе. Буџетска нетранспарентност ствара све већи проблем јавним финансијама. У складу са наведеним, потребно је припремити предлог мјера за динамизирање економске, инвестиционе активности у циљу повећања буџетских прихода и отварања нових радних мјеста у реалном сектору. Потребно је припремити сет законских рјешења као оквир даљег економског опоравка Црне Горе. Неопходно је инсистирати на новој и стручној управљачкој структури у сектору економије и јавних финансија - наводе из ДПС-а.

Како напомињу, у области европских интеграција Црна Гора није успјела задржати динамику процеса и статус лидера у региону који је раније имала.

 - Свједоци смо потпуног застоја европских интеграција који је првенствено изазван урушавањем постојећих и изостанком нових резултата 42. Владе Црне Горе, првенствено у реформским процесима. То је утицало не само на лошу репутацију политичких актера који су чинили владу, него и створило веома негативан утицај на укупан друштвено политички развој Црне Горе, што је истовремено довело до нарушавања међународног имиџа наше земље. С тим у вези неопходно је да ДПС као доминантан промотер европске политике утиче да нова влада у што скоријем року предузме кључне кораке који би водили до квалитативних и ефективних резултата, прије свега у испуњењу привремених мјерила за поглавља 23 и 24, те сљедствено том и почетку затварања преосталих преговарачких поглавља - истичу они.

image

фото: ДПС

- фото: ДПС

У овој партији наводе и да је у међународним активностима неопходно је афирмисати кључне вањско-политичке приоритете и њихову реализацију како би се поправила репутација Црне Горе, што иде у прилог и потреби да у околностима изазова са којима се суочава Европа дође до стабилизације Балкана уз неупитну опредијељеност европским вриједностима.

- У области безбједносног сектора, имајући у виду причињену штету Црној Гори у свим његовим областима, неопходно је хитно створити јаке институције одбране и безбједносних служби по мјери црногорских националних интереса. Неопходно је спровести хитне промјене на челним позицијама безбједносног сектора чиме би се управљање вратило у оквире државе Црне Горе. Потребно је обновити ранији степен координације са партнерима како бисмо имали приступ свим документима од интереса за глобалну, регионалну и националну безбједност - додају из ДПС-а.

Оцијењују да је безбједносна процјена свих запослених неопходан је услов за даљи рад и реформу у овој области, имајући у виду да је у претходних шеснаест мјесеци наш одбрамбено-безбједносни сектор претрпио огромну негативну кадровску промјену.

 - Потребно је, у што краћем року, дефинисати процедуре које ће омогућити пуну професионализацију свих институција које се баве питањима одбране и безбједности - додају они.

Напомињу и да је у области здравства, период од децембра 2020. године до данас обиљежен је урушавањем здравственог система и достизања позиције Црне Горе као црне епидемиолошке тачке Европе одлукама праћеним наглашеним популизмом и политичким реваншизмом, незаконитим одлукама, несташицом љекова, крахом масовне вакцинације, гашењем трансплатационог програм.

 - Све наведено захтијева хитну анализу, процесуирање одговорних и предузимање адекватних мјера. С тим у вези, потребно је наставити и завршити пројекте који су започети до 2020. године а чија је реализација потпуно заустављена, као што су на примјер изградња нових клиника и Ургентног центра унутар Kлиничког центра Црне Горе. Неопходно је вратити политичку лидерску улогу у СЕЕИИСТ пројекту - додају они-

Потребна је, како напомињу, хитна кадровска реорганизација, покретање трансплантационог програма, успостављање новог система заказивања и скраћења листа чекања, спровођење видљиве кампање за обавезну вакцинацију дјеце, доношење смјерница дјеловања у случају активирања пандемије Цовид19.

 - Потребно је предузети ургентне мјере на професионализацији и деполитизацији урушеног службеничког система државне управе. И неопходно је испитати и преиспитати сва именовања, постављења и одређене вршиоце дужности у министарствима и органима управе с посебном пажњом на све врсте закључених уговора - истичу у ДПС-у.

Такође, како додају, на сједници је договорено да ДПС и кроз остале комисије Главног одбора, својим редовним радом и мониторингом ђеловања 43. Владе Црне Горе у континуитету, пружа свој допринос испуњавању програмских приоритета и указивању на потребу унапријеђења рада у областима из својих надлежности.

 - Управо на основу свега изреченог, а у складу са програмским опређељењима Демократске партије социјалиста и наведеним принципима ђеловања у односу на планирани састав и функционисање будуће Владе Црне Горе, Главни одбор је дао сагласност да Демократска партија социјалиста пружи подршку избору 43. Владе Црне Горе - закључују у овој партији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:16