Novica Gogić / - NOVICA GOGIć
03/07/2022 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gogić: Mijuško Bajagić se lažno predstavlja kao predsjednik Opštine Plužine

Kako dodaje, nelegitimna vlada je morala u nelegitimnoj lokalnoj upravi da uvede prinudnu upravu

Mijuško Bajagić se lažno predstavlja kao predsjednik Opštine, tvrdi  predsjednik OO Demokrate Plužine Novica Gogić,

 - Saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, nadzor nad zakonitošću rada lokalne samouprave vrši Vlada. U vršenju navedene zakonske obaveze očekujemo da je aktuelna nelegitimna Vlada došla do saznanja da u Opštini Plužine nakon 25. juna ove godine ne postoji ni skupštinska ni izvršna vlast i, da u tom bezvlašću funkciju predsjednika Opštine i funkciju predsjednika Skupštine, samovoljno, suprotno zakonu, vrše lica kojima je na tim funkcijama 25. juna istekao četvorogodišnji mandat - saopštio je Gogić.

Tako, kako dodaje, Mijuško Bajagić, doskorašnji i višedecenijski predsjednik Opštine, javno saopšti da ostaje predsjednik dok ga Skupština ne razriješi, iako bi, prema riječima Gogića,  trebalo da zna da takvu mogućnost Zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine Skupština ima.

 - Naime, Mijuško Bajagić je 04.02.2022. godine napunio 67. godina i, samim tim je morao, po sili zakona, da ode u starosnu penziju, ali kad već nije njemu je istekao mandat i on više nije predsjednik Opštine, a Petar Mitrić, predsjednik SO Plužine, imao je obavezu da sazove sjednicu lokalnog parlamenta u zakonskom roku a ne nakon sedam mjeseci od zadnje sjednice lokalnog parlamenta - istakao je Gogić.

Što dalje implicira da je, kako dodaje, nelegitimna vlada morala u nelegitimnoj lokalnoj upravi da uvede prinudnu upravu.

- Dok, njegov saborac u bezakonju, doskorašnji predsjednik Skupštine, Petar Mitric, javno ustvrdi da u postojećoj situaciji, kada su lokalni izbori zakonom odloženi za 23. oktobar, postojeći organi lokalne uprave nastavljaju da funkcionišu u tehničkom mandatu sve do izbora novih.  Saopšti on i da 'neko mora da radi' i po prvi put u 2022. godini i to nakon što mu je istekao mandat, neovlašćeno sazva za 21. jul, sjednicu SO Pluzine.  Ili, Petar Mitrić, nije pročitao usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ili mu još uvijek niko nije saopštio da je novoformirana skupštinska većina predložila i, suprotno Ustavu i postojećem pravnom poretku usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odžavanje aktuelnih lokalnih izbora odlaže najdalje do 30. oktobra ove godine a da istovremeno za taj period, u tim jedinicima lokalne samouprave nije produžen mandat odbornika niti predsjednika opštine, pa je riješio da stvar uzme u svoje ruke i postupa onako kako on smatra da treba - zaključuje Gogić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:11