/ - FOTO: đORđE CMILJANIć
14/06/2024 u 10:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja, članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR zakona u Skupštini, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa delegacijom Grupe prijateljstva Nacionalnog savjeta Austrije sa Crnom Gorom.

- I Vlada i Skupština su birani od strane građana Crne Gore, a skoro 80 posto građana svoju budućnost vidi u EU. Stoga ne iznenađuje činjenica da je Vlada učinila sve što je u njenoj moći da ispuni preostala privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, a Skupština u kratkom roku izglasala 12 IBAR zakona- objasnila je Gorčević.

Ona je dodala da je cijelo društvo, ali i svi politički akteri svjesni momenta u kome se Crna Gora nalazi kada je pristupanje EU u pitanju i da je ovo šansa koju ne smijemo propustiti.

- Radujemo se Međuvladinoj konferenciji u okviru Belgijskog predsjedavanja koja je najavljena krajem juna i nadamo pozitivnom Izvještaju o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Nakon toga nas očekuje mnogo posla na pripremi određenog broja pregovaračkih poglavlja za zatvaranje, već tokom mađarskog predsjedavanja Savjetom EU- saopštila je Gorčević.

Ona je zahvalila na kontinuiranoj saradnji i podršci koju Crna Gora dobija od Austrije, i dodala da se nada da će se ona intenzivirati u narednom periodu, posebno kada je u pitanju ekspertska pomoć na zatvaranju poglavlja.

Predsjednik Grupe prijateljstva Nacionalnog savjeta Austrije sa Crnom Gorom Maksimilian Kelner kazao je da je prijatno iznenađen koliko je Crna Gora ambiciozna i ujedinjena kada je pristupanje EU u pitanju, kao i da Austrija snažno podržava reformske procese i evropski put Crne Gore.

On je kazao da se nada još snažnijoj saradnji između dvije države, kao i da je austrijski Nacionalni savjet na raspolaganju za svu podršku i pomoć koja je Crnoj Gori potrebna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 19:49