Potpisivanje sporazuma o IPA III saradnji / - MVP
29/03/2024 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević-Krasnići: Saradnja Crne Gore i Kosova uspješna uz podršku EU

U Prištini je održana Finalna konferencija IPA II programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020. i potpisan Bilateralni sporazum između o saradnji u okviru IPA III Progama za period 2021-2027.

Prekogranična saradnja između brojnih institucija i organizacija iz Crne Gore i sa Kosova, uz finansijsku podršku Evropske unije, rezultirala je uspješnom realizacijom projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana u ovom području, a nastaviće se i u programskom okviru IPA III, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Na Završnoj konferenciji IPA II programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, koja je danas održana u Prištini, ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević istakla je da je saradnja u okviru ovog programa pokazala da zajednički izazovi i njihova rješenja ne poznaju granice.

image

Potpisivanje sporazuma o IPA III saradnji

- MVP

- U okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, podržana su 24 projekta ukupne vrijednosti od preko 9 miliona eura, i to iz oblasti zapošljavanja, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, prilagođavanja klimatskim promjenama, upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda, kao i razvoja turizma kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Uvjerena sam da će naša uspješna saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu, i da će Crna Gora i Kosovo kroz buduće zajedničke projekte biti u mogućnosti da iskoriste još više sredstava iz evropskih fondova - naglasila je Gorčević.

image

Potpisivanje sporazuma o IPA III saradnji

- MVP

Ministar administracije lokalne samouprave Republike Kosovo Elbert Krasnići poručio je da saradnja između Crne Gore i Kosova predstavlja uspješnu priču u pogledu međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa.

- Program prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020 nesumnjivo je uticao na unapređenje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području kroz održivi ekonomski, ekološki i društveni razvoj, uz poštovanje zajedničke kulturne i prirodne baštine. Zahvaljujem svim partnerima koji su zajednički uspješno sproveli projekte sa konkretnim rezultatima i pozivam ih da nastavimo koordinaciju i saradnju, kako bismo ostvarili još veći uticaj u prekograničnim područjima - kazao je Krasnići.

Zamjenik šefa odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Alesandro Bjanćardi istakao je da program između Crne Gore i Kosova pokazuje kako je kroz prekograničnu saradnju moguće riješiti zajedničke izazove i iskoristiti razvojne prilike.

- Možda ću biti malo subjektivan, ali čvrsto vjerujem da su programi prekogranične saradnje na Zapadnom Balkanu jedni od najuspješnijih programa koje podržava EU, jer donose konkretne koristi društvenom, ekonomskom i teritorijalnom razvoju. Kroz ulaganje u  zapošljavanje, životnu sredinu, turizam i kulturno nasljeđe, ovi programi pomažu u stvaranju jačih veza između susjednih zemalja i služe kao svjedočanstvo posvećenosti Evropske unije ujedinjenoj, prosperitetnoj i miroljubivoj Evropi - naglasio je Bjanćardi.

U okviru Završne konferencije upriličena je ceremonija potpisivanja Bilateralnog sporazuma između Crne Gore i Republike Kosovo o saradnji u okviru IPA III Progama prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2021-2027. Sporazum je u ime Crne Gore potpisala ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, dok je u ime Kosova sporazum potpisao Besnik Bislimi, prvi zamjenik premijera Vlade Republike Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog.

Za novi IPA III Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2021-2027 opredijeljeno je 8,4 miliona sredstava Evropske unije. U okviru ovog programa biće podržani projekti iz oblasti zapošljavanja i socijalne inkluzije, sa fokusom na ranjive grupe, kao i projekti iz oblasti promocije turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Na konferenciji je najavljeno da se Prvi poziv u okviru novog programa očekuje tokom ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 02:34