Maida Gorčević / - DJORDJE CMILJANIC
29/03/2024 u 16:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević: Vukićević iznijela stav stvoje stranke, podržaćemo ulazak Kosova u Savjet Evrope

Ministarka za evropske poslove Crne Gore, Maida Gorčević izjavila je danas u Prištini da će Podgorica podržati ulazak Kosova u Savjet Evrope kada o tome bude odlučivao Komitet ministara te organizacije.

- Crna Gora će u maju na sjednici Komiteta ministara podržati članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Na taj način ćemo definitivno podržati Kosovo po svim važnim pitanjima u oblasti evropskih integracija“, rekla je Gorčević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem, prenose agencije.

Gorčević je prokomentarisala činjenicu da je Maja Vukićević, šefica Delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), glasala protiv ulaska Kosova u SE.

- Maja Vukićević je (prilikom glasanja) iznijela stav svoje stranke. Moram da vas podsjetim da je (crnogorska) vlada heterogena i da je skupštinska većina potpisala koalicioni sporazum koji podrazumijeva podršku Kosovu i njegovoj nezavisnosti i suverenitetu, bez obzira na pravo svakog političkog subjekta da iznese svoj stav - kazala je Gorčević.

Bisljimi, koji je danas sa Gorčević potpisao sporazum o Programu prekogranične saradnje IPA III, rekao je da protiv Kosova na zasijedanju PSSE nije glasala Crna Gora, već poslanica „koja je iznijela stav jednog političkog subjekta“.

- To nije nešto novo, i mi na Kosovu imamo u parlamentu političke subjekte, kao što je Srpska lista, koji rade i djeluju protiv interesa države Kosovo. Ono što je bitno jeste da glas gospođe Vukićević ne predstavlja zvaničan stav Crne Gore, koji nije mijenjan od 9. oktobra 2008. godine, kada je Podgorica priznala Kosovo. Ali takvi glasovi pokazuju koliko je važno intenzivirati saradnju i marginalizovati takve akcije - dodao je Bislimi.

Knežević: Maja Vukićević osvjetlala ono malo obraza po kome se јoš uviјek u sviјetu kazuјemo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:41