Radulović i Hodžić / - RADULOVIć I HODžIć
08/03/2023 u 15:20 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građani se žale na zloupotrebu potpisa, Hodžić najavio tužbu protiv Jovana Radulovića

Više građana se obratilo našem listu, povodom zloupotrebe ličnih podataka. Oni, kako tvrde, nisu dali podršku nijednom predsjedničkom kandidatu, iako na sajtu za provjeru piše drugačije

Građani se, nakon puštanja aplikacije za provjeru, žale na zlouptrebu podataka potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore. Neki su se obratili našoj redakciji, a pojedini, poput građanskog aktiviste Demira Hodžića najavili su i tužbe protiv kandidata Jovana Radulovića.

Hodžić je naveo da će vidjeti i neke druge neke druge vidove borbe (legalne i legitimne) da primijeni u borbi za svoja prava.

image

foto: Demir Hodžić

- FOTO: DEMIR HODžIć

- Ovaj kandidat je zloupotrijebio moje podatke, uz nečiju pomoć! A takođe je i moj potpis krivotvoren! Otkud njemu moj matični broj i broj lične karte?! Ako imate dobrog advokata molim vas preporučite mi... Dragi prijatelji, molim vas provjerite da li je neko upisao vaše podatke umjesto vas kao podrska nekom od kandidata! Cijeli izborni proces treba dovesti u pitanje, napisao je Hodžić na Fejsbuku.

Više građana se obratilo našem listu, povodom zloupotrebe ličnih podataka. Oni, kako tvrde, nisu dali podršku nijednom predsjedničkom kandidatu, iako na sajtu za provjeru piše drugačije. 

- Nakon puštanja u rad aplikacije za provjeru potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore, Državnoj izbornoj komisiji javilo se više birača koji su nas obavijestili da je njihov potpis podrške zloupotrijebljen, kazao je za „Dan“ predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Mugoša je za "Dan" kazao da je Drzavna izborna komisija prilikom provjere potpisa cijenila da li se na propisanim obrascima potpisa podrške kandidatima nalaze svi propisani elementi, to jeste ime i prezime, datum rođenja, jedinstveni matični broj, broj lične karte ili pasoša i potpis.

Provjerite da li se vaš potpis podrške nalazi u bazi podataka DIK-a

Mugoša ističe da je iz DIK-a prije aktiviranja aplikacije pojašnjeno da se prilikom provjere ne može cijeniti autentičnost potpisa, budući da ovu radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije u njihovoj nadležnost. 

- DIK nije mogao utvrditi da li je potpis podške zloupotrijebljen, već samo da li se na obrascu nalaze svi propisani elementi. Građani koji smatraju da im je potpis podrške zloupotrijebljen mogu se obratiti nadležnim državnim organima, odnosno tužilaštvu. Podsjetiću da je ovaj problem postojao i na predsjedničkim izborima 2018. godine, ali postupci koji datiraju iz tog perioda nisu još uvijek imali svoj pravni epilog – naveo je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:45