Спомен плоча која је постављена у Морињу / - Dan
29/09/2023 u 14:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grlić Radman u bivšem logoru Morinj

Hrvatski ministar spoljnih poslova danas položio cvijeće ispred ploče koju su prošle godine postavili Krivokapić i Konjević

Hrvatski ministar spoljnih poslova Goran grlić Radman posjetio je danas bivši logor Morinj i položio cvijeće i zapalio svijeće, javlja HRT. On je to učinio, kako se navodi u prisustvu predstavnika iz Hrvatske i Crne Gore, ističe se u informaciji.

Grlić Radman posjetio je Boki Kotorskoj povodom obilježena 32. godišnjica uspostave logora Morinj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je da je ovo treća godina u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore da se obilježava godišnjica uspostavljanja logora Morinj, i da je prošle godine postavljena i spomen ploča na čemu spornom odlukom tadašnjih ministara Ranka Krivokapića i Raška Konevića.

Postavljanje ploče u Morinju su u oktobru 2022. sproveli tadašnji ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i njegov tadašnji partijski kolega, ministar odbrane Raško Konjević.

Premijer Dritan Abazović je tada ocijenio da se radi o svojevrsnom skandalu jer nije tražena saglasnost Vlade Crne Gore i najavio da će ploču zamijeniti novom.

U međuvremenu, Uprava za inspekcijske poslove je naložila Opštini Kotor da ukloni ploču, ali tu lokaciju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore koji nisu dozvolili nadležnima da uđu kada god su oni to pokušali.

- Današnji datum korespondira sa samoubistvom admirala Vladimira Barovića, koji je bio crnogorski admiral koji je radije sebi skratio život nego da puca po hrvatskim gradovima. Ovdje smo danas kako bi iskazali pijetet i poštovanje prema žrtvama i kako bi njegovali sjećanje na ono što se dogodilo prije više od trideset godina i kako se ne bi nikada više događalo - prenosi HRT riječi Glića Radmana.

Kazao je kako Hrvatska cijeni napore Crne Gore da se suoči s prošlošću.

- Važno je da se svi sjećamo toga, da odgajamo nove generacije u ljubavi, toleranciji, miru, u dobrosusjedskim odnosima. Hrvatska kao članica EU i NATO saveza želi stabilnu i sigurnu Crnu Goru, proevropski orijentisanu, rekao je on.

image

Са церемоније откривања спомен плоче у Морињу prošle godine

-Dan

Polaganju cvijeća i paljenju svijeća prisustvovao je i sekretar crnogorskog ministarstva vanjskih poslova Robert Markić, koji je poručio je da je zajedničko polaganje vijenca na tom mjestu primjeren način da se Crna Gora suoči sa svojom mračnom prošlošću.

- Obilježje mora postojati na ovom mjestu kao i na svim mjestima gdje su počinjenja stradanja i ratni zločini, da nas to opominje i da se nikada ne dogodi. Trebamo graditi kulturu sjećanja tako što ćemo odati pijetet žrtvama i istovremeno graditi budućnost u kojoj se ovako nešto više neće ponavljati - kazao ej Markić,kako prenosi HRT.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:23