Veselko Grubišić / - DAN
30/05/2023 u 20:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grubišić: Nadali smo se da ćemo ove godine pozdraviti Crnu Goru kao članicu EU

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Hrvatska će za mjesec obilježiti 10 godina od članstva u Evropskoj uniji, a prošlo nam je 14 godina članstva u NATO, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić večeras u Podgorici, na proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske.

- Nadali smo se da ćemo na 10. godišnjici članstva u EU pozdraviti upravo našu Crnu Goru kao punopravnu članicu EU, istakao je Grubišić.

On je na početku posjetio da je danas 33 godine od ponovnog formiranja višestranačnog sabora u Hrvatskoj.

Kako je istakao, članstvom u NATO ušli su u moćni savez koji zajedno sa Finskom čini 3. država, među kojima i Crna Gora. Nada se, kako je dodao, da će se i Švedska uskoro pridružiti.

- Velika je stvar za Hrvatsku da je prijatelj sa ovih 30 država i da smo saveznici sa moćnim SAD-om, sa njima imamo puno spona. Prošla godina za Hrvatsku bila je jako plodonosna, naveo je on, podsjećajući na izgradnju Pelješkog mosta.

Tokom svog govora izrazio je najdublje saučešće Ukrajincima.

Grubišić je istakao da je EU najbolji put koji se nudi državama ovog područja, te da EU uvažava pozitivne specifičnosti svaskog društva.

- Vjerujem da će države Zapadnog Balkana ulagati još više napora kako bi ušle u EU, istakao je on dodajući da će sve države imati podršku Hrvatske u tom procesu.

Diplomate su se, kaže, radovale demokratskoj tranziciji vlasti u Crnoj Gori.

- Baš sam bio sretan vidjevši da svih pet susjednih država Crne Gore je bilo prisutno na inauguraciji - Crnu Goru su uvažili kao susjeda, kao bližnjega svoga, naveo je on.

Grubišić je naveo da će se neki naježiti na spomen izvještaja Evropske komisije, ali nam ona daje jasan putokaz za napredak Crne Gore u EU. Istakao je da je važno pomoći Crnoj Gori da bude prva sledeća članica EU.

- I da postane podsticaj ostalim državama Zapadnog Balkana. Neka vam naša Hrvatska bude uzor. Moraćemo Crnu Goru spojiti na tu auto-cestu, kazao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:57