Damir Gutić / - FOTO: BS
28/03/2024 u 11:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutić: Glas predstavnice vladajuće većine u PSSE protiv članstva Kosova u SE jasan je zaokret u našoj spoljnoj politici

Politička dešavanja u Crnoj Gori, mnogo brže nego što smo očekivali, pokazuju opravdanu zabrinutosti koju smo iz Bošnjačke stranke iskazali prilikom formiranja 44. Vlade u vezi sa stvarnom euroatlantskom i evropskom opredijeljenošću aktuelne parlamentarne većine.

Glas predstavnice vladajuće većine u PSSE protiv članstva Republike Kosovo u Savjetu Evrope još jedan je potez u nizu onih koji pokazuju zaokret u našoj spoljnoj politici, posebno politici dobrosusjedskih odnosa.,, saopštio je ako je naveo Damir Gutić, poslanik i potpredsjednik Bošnjačke stranke.

Činjenica da je glas šefice delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE bio suprotan glasovima većine od ukupno 46 država članica Savjeta Evrope i suprotan glasovima svih 27 država članica EU u SE, izuzev jednog uzdržanog glasa grčkog poslanika, pokazatelj je da svi konstituenti aktuelne većine ne poštuju jednu od ključnih odredaba sporazuma parlamentarne većine o formiranju 44. Vlade – onu o usklađenosti spoljne politike Crne Gore sa spoljnom politikom EU i njegovanju dobrosusjedskih odnosa sa državama koje je Crna Gora priznala.

- Nakon jučerašnjeg glasanja u PSSE potpuno je legitimno postaviti pitanje kada će na red doći i pitanja ispunjavanja naših obaveza u okviru NATO saveza, pa i preispitivanje članstva u tom savezu - naveo je Gutić. 

Članstva u EU nema bez dobrosusjedskih odnosa i usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike, a članstvo u EU je volja većine građana Crne Gore, istakao je Gutić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:13