Damir Gutić, potpredsjednik BS   / - FOTO: BOšNJAčKA STRANKA
21/11/2022 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutić: Međunarodna medijacija da bude jedno od rješenja izlaska iz krize

Aktuelna politička situacija zahtijeva znatno veću uključenost naših međunarodnih partnera. Veoma smo zabrinuti što nema dogovora oko ključnih pitanja, kazao je Gutić

Izostanak dogovora o ključnim pitanjima važnim za dalji napredak našeg društva, pokazatelj je da u ovom trenutku nažalost nema političke volje da Crna Gora krene u proces deblokade institucija i stabilizacije političkih prilika. S toga, Bošnjačka stranka, kroz razgovore sa našim evropskim partnerima, predlaže da međunarodna medijacija bude jedno od rješenja izlaska iz krize, poručio je Damir Gutić, potpredsjednik BS.

Aktuelna politička situacija zahtijeva znatno veću uključenost naših međunarodnih partnera. Veoma smo zabrinuti što nema dogovora oko ključnih pitanja, uprkos nikada jasnijim porukama od strane EU zvaničnika, kazao je Gutić.

Imajući u vidu da posljednji izvještaj EK konstatuje stagnaciju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko brzo ne dođe do konkretnih pomaka, Crna Gora će u tom slučaju krenuti putem nazadovanja na planu EU integracija. To je scenario koji je sasvim realan, imajući u vidu jasne podjele u društvu i nespremnost za istinskim dijalogom, dodao je u saopštenju.

- Bošnjačka stranka, kao ozbiljan politički subjekt, sa kredibilitetom jedine članice EPP-a iz Crne Gore, predlaže međunarodnu medijaciju. Spremni smo da uključimo sve naše kapacitete, kako bi Crna Gora konačno krenula putem društvenog i političkog progresa, izašla iz institucionalne krize, jer je sve to preduslov za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Međunardona medijacija je u ovom trenutku nužnost, jer političke partije koje trenutno kontrolišu procese u Crnoj Gori, svjesne rejtinga u javnosti, svjesno bježe od skraćenja mandata Skupštini i na taj način dodatno komplikuju i onako složenu političku situaciju u državi - istakao je Gutić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. februar 2023 03:01