/ - FOTO: BS DAMIR GUTIć
24/10/2023 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutić odgovorio Dobričaninu: Partije bez izvornog izbornog legitimiteta ne mogu određivati političke tokove u državi

Kada je riječ o odnosu Bošnjačke stranke prema koaliciji ZBCG, Gutić poručuje da nije potrebno pojašnjavati javnosti da su politike i političke ideologije ova dva politička subjekta potpuno suprotna

Uprkos neumjesnim i politički nekorektnim stavovima poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina o Bošnjačkoj stranci, izbjeći ćemo da ulazimo u komentarisanje stavova poslanika koji dolazi iz partije koja nikada nije sama izašla na izbore i koja je bez izvornog izbornog legitimiteta, saopštio je poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić.

Ipak, prema riječima Gutića, radi javnosti, treba saopštiti da možda ima i nečeg dobrog u obraćanju poslanika Dobričanina.

- U susret izvjesnoj reformi izbornog zakonodavstva, potrebno je potražiti model po kojem partije bez izvornog izbornog legitimiteta, sa mandatima zarađenim na drugim listama i za politike koje se suštinski razlikuju od njihovih, neće moći da dominantno utiču ne samo na politiku tih lista, već opredjeljuju i magistralne političke tokove. UCG je partija koja je na parlamentarnim izborima izašla na listi PES, za razliku od Bošnjačke stranke, koja samostalno izlazi godinama unazad i što kao rezultat naše ispravne politike imamo dupliranje broja poslanika u Skupštini - rekao je Gutić.

Kada je riječ o odnosu Bošnjačke stranke prema koaliciji ZBCG, Gutić poručuje da nije potrebno pojašnjavati javnosti da su politike i političke ideologije ova dva politička subjekta potpuno suprotna.

- Bošnjačka stranka se zalaže za evropsku, građansku i sekularnu Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO-a, ali uvažava činjenicu da je ZBCG za svoju politiku dobila povjerenje dobrog dijela građana Crne Gore, što sa sobom donosi i odgovornost prema državi i građanima. Možda uvaženi poslanik Dobričanin ne razumije da je demokratija, u suštini, pluralizam političkih ideja i ideologija i da on, vjerovatno, samo formalno živi u demokratiji, a da suštinski pripada nekom drugom političkom sistemu - zaključio je Gutić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:40