/ - фото: Скуштина ЦГ/ портал РТЦГ
19/07/2021 u 18:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гвозденовић: Државе ЗБ да уложе веће напоре у приоритетним областима

Он jе посебно поздравио што jе Словениjа у приоритетима предсjедавања исказала посвећеност политици проширења ЕУ

Државе Западног Балкана требало би да уложе веће напоре у приоритетним областима, како би током предсjедавања Словениjе Савjетом Европске униjе (ЕУ) били остварени видљиви резултати коjе ће чланице ЕУ jасно подржати, поручио jе предсjедник Одбора за европске интеграциjе, Бранимир Гвозденовић.

Како jе саопштено из Скупштине, у оквиру парламентарне димензиjе словеначког предсjедавања Савjетом ЕУ, одржан jе састанак предсjедаваjућих одборима за европске послове парламената држава чланица ЕУ (ЦОСАЦ), у форми видео конференциjе.

Гвозденовић jе на састанку истакао да су опоравак и отпорност ЕУ, активно размишљање о њеноj будућности, као и фокус на владавину права, сигурност и стабилност приоритети коjи су витални за будућност Униjе.

Он jе, како се наводи, посебно поздравио што jе Словениjа у приоритетима предсjедавања исказала посвећеност политици проширења ЕУ и будућности Западног Балкана у њоj.

Он jе казао да очекуjе да ће се у наредном периоду jасниjе дефинисати критериjуми за примjену нове методологиjе проширења на Црну Гору, коjа jе отворила сва преговарачка поглавља и водећа jе држава кандидат за чланство у ЕУ.

– Гвозденовић jе казао да би државе Западног Балкана требало да уложе веће напоре у приоритетним областима, како поjединачно тако и као регион, како би се током предсjедавања Словениjе остварили видљиви резултати и помаци коjе ће чланице ЕУ jасно и гласно подржати и поздравити – каже се у саопштењу.

Он jе напоменуо да се, исто тако, не смиjу занемарити досад постигнути резултати држава кандидата за чланство у ЕУ.

Предсjедник Државног збора Словениjе Игор Зорчић представио jе четири приоритета словеначког предсjедавања Савjетом ЕУ - Отпорност, опоравак и стратешка аутономиjа ЕУ, Конференциjа о будућности Европе, Униjа европског начина живота, владавине права и jеднаких критериjума за све, и Кредибилна и сигурна ЕУ способна да обезбиjеди сигурност и стабилност у свом сусjедству.

Он jе истакао значаj парламента као централне институциjе државног система, коjа би требало да буде наjближа грађанима, коjа ће слушати и уважити мишљења грађана.

Зорчић jе указао на значаj младих грађана ЕУ и њихове погледе на Европу у коjоj желе да живе, а коjе институциjе ЕУ и државе чланице Униjе мораjу да узму у разматрање.

Како jе саопштено, у оквиру прве сесиjе Приоритети словеначког предсjедавања Савjету ЕУ истакнута jе важност отпорности ЕУ и спремности за опоравак од здравствене ситуациjе изазване пандемиjом, као и опоравка европске економиjе са посебним освртом на дигиталну и зелену агенду, као и остваривање напретка у области климатских и енергетских закона.

На састанку jе наглашен значаj диjалога и сарадње, како између парламената тако и унутар европских институциjа, како би се остварили заjеднички циљеви исказани кроз четири приоритета предсjедавања.

Током сесиjе, говорници су указали на важност подршке Западном Балкану на путу ка ЕУ.

Како jе истакнуто, у новоj методологиjи преговора са ЕУ, посебан осврт дат jе на економском опоравку држава региона, jачању регионалне отпорности на пољу саjбер сигурности, зеленоj агенди, jачању владавине права, као и побољшању перспективе за младе.

Наводи се да jе Словениjа нагласила да ће се током њиховог предсjедавања, у октобру, одржати Самит између ЕУ и Западног Балкана.

– Другу сесиjу Саjбер сигурност у ЕУ – jачање отпорности критичке инфраструктуре и саjбер одбране обиљежила jе расправа о дигиталноj сигурности и значаjу додатне едукациjе поjединаца, посебно имаjући у виду да живимо у „дигиталном виjеку – каже се у саопштењу.

Говорници су истакли важност сарадње између држава чланица ЕУ и институциjа саме Униjе, имаjући у виду да су многе државе Европе имале искуства са саjбер нападима, и jачања способности за саjбер одбрану држава чланица ЕУ.

Парламентарци су разговарали о новоj стратегиjи саjбер сигурности ЕУ и директивама у области отпорности критичних субjеката и сигурности мрежних и информационих система широм ЕУ.

На састанку jе истакнут значаj покретања Заjедничке саjбер jединице, у циљу остваривања пуног потенциjала постоjећих безбjедносних мрежа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:01