са састанка / - фото: СКУПШТИНА ЦГ
20/10/2021 u 21:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гвозденовић: Извjештаj ЕК очекиван, не смиjе се стагнирати на европском путу

Попа jе истакла да се од Црне Горе очекуjу мjерљиви резултати и одрживост процеса, али и да jе Европска униjа спремна да настави да пружа сву потребну подршку за остварење тог циља

Шефица Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори Њ.Е. Оана Кристина Попа уручила jе данас Извjештаj Европске комисиjе о Црноj Гори за 2021. годину предсjеднику Одбора за европске интеграциjе Бранимиру Гвозденовићу. На састанку jе закључено да политички диjалог треба да буде основа сарадње, а препоруке међународних партнера подстрек за наставак реформи и постизање бољих резултата.

Како jе саопштено из Скупштине, на састанку jе разговарано о кључним налазима из Извjештаjа, али и наредним корацима коjе jе употребно направити у циљу испуњавања препорука Европске комисиjе.

Попа jе истакла да се од Црне Горе очекуjу мjерљиви резултати и одрживост процеса, али и да jе Европска униjа спремна да настави да пружа сву потребну подршку за остварење тог циља.

Бранимир Гвозденовић истакао jе да су налази у Извjештаjу очекивани, али да резултати мораjу бити много бољи, те да се не смиjе стагнирати на европском путу, коjи представља наjважниjи спољополитички циљ Црне Горе.

Он jе навео да негативна оцjена Европске комисиjе о степену усклађености законских рjешења потврђуjе и оправдава настоjања Одбора у овом сазиву да се то питање под хитно риjеши. Овогодишњи Извjештаj Европске комисиjе обиљежен jе броjним препорукама за унапређење стања.

На састанку су такође размотрили могућности заjедничког дjеловања у циљу унапређења динамике и парламентарне контроле процеса приступања Црне Горе у ЕУ, посебно у диjелу процеса хармонизациjе националног законодавства са правном тековином ЕУ, у чему Одбор за европске интеграциjе мора имати видљивиjу позициjу.

У погледу препорука у диjелу политичких критериjума, саговорници су истакли значаj диjалога политичких субjеката у оквиру реформе изборног законодавства и именовања носилаца правосудних функциjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 15:21