Са састанка / - IGOR SLJIVANCANIN
15/09/2021 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Холтхоф - Фертнер Бечићу: Демократска смјена власти показатељ је да можете успоставити европске трендове

Вјерске, националне, или друге различитости морају бити наша снага, а не слабост, казао је Бечић

Демократска смјена власти показатељ је да у вашој земљи можете успоставити европске трендове, поручио је министар за савезне и европске послове савезне покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија, СР Њемачке Штефан Холтхоф Фертнер на састанку са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем. 

Напомињући да спољну политику Црне Горе дефинишу три стуба - евроатланске интеграције, европске интеграције и регионална сарадња предсједник Бечић је казао да је управо Црна Гора најдаље одмакла на путу приступања, те да европско усмјерење државе подржава највећи број грађана. 

Он је подсјетио да је власт на изборима смијењена мирно и демократски, што, како је казао, није тако уобичајено за простор Балкана, те да су услиједили очекивани изазови у дијелу кохабитације власти.

-Нова власт је потврдила да оно што смо потписали у потпуности живи и на дјелу. Црна Гора у овом тренутку има 100 посто усклађену спољну политику са политиком Европске уније- истакао је предсједник црногорског парламента.

Бечић је у разговору навео да двије земље имају одличне билатералне односе на највишем нивоу, те да је Црна Гора захвална што је Нјемачка и у периоду ковид кризе промовисала политику проширења, не заборављајући Западни Балкан. Он је захвалио СР Нјемачкој на доприносу у реализацији инвестиционог плана за Западни Блакан, јер, како је истакао, тиме се ствара шанса да грађани осјете европске бенефите и прије самог приступања. 

Црна Гора, како је навео, нема билатералних проблема са земљама региона, што је у том дијелу чини неоптерећеном. Бечић је нагласио значај грађанског политичког концепта, те поновио колико је важно пронаћи снагу за превазилажење подјела.

-Вјерске, националне, или друге различитости морају бити наша снага, а не слабост- казао је Бечић.

Предсједник Бечић је захвалио СР Нјемачкој на значајној помоћи коју је у људству и средствима пружила Црној Гори у периоду ковид кризе и изразио сасјећање због жртава које је Нјемачка имала услед обилних поплава које су погодиле запад Нјамачке, а у којима су најтеже погођене покрајине Рајна Палатинат и Сјеверна Рајна Вестфалија. У поплавама је погинуло најмање 180 особа, док се на стотине и даље води као нестало.

Министар за савезне и европске послове савезне покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија, СР Нјемачке Штефан Холтхоф Фертнер је истакао да СР Нјемачка заговара процес проширења, те да сматра да су Црна Гора и Западни Балкан природно дио Европе.

-Историјски и геополитички сте дио ЕУ и морате бити дио ЕУ, не би било природно да буде другачије- истакао је Холтхоф Фертнер.

Он је такође примијетио да смјена власти каква је била 30. августа није толико уобичајена за подручје Западног Балкана.

-Много тога сте учинили и честитам вам на томе. Управо је то сигнал да можемо имати повјерења у вас и парламентаризам- казао је Холтхоф Фертнер. 

На путу успостављња европских вриједностии владавине парава, ми смо на вашој страни - ту будите сигурни“, истакао је Холтхоф Фертнер.

Предсједник Бечић је након састанка организовао свечани ручак за делегацију Нјемачке коме су, поред министра др Степхан Холтхофф-Пфöртнер, присуствовали и Нј.Е. Роберт Wебер, амбасадор СР Нјемачке у Црној Гори, Лудгер Сиемес, руководилац одјељења за Европу и међународне послове у државној канцеларији Владе савезне покрајине Сјеверна Рајна – Вестфалија, Маxимилиан Диетер, лични референт министра, Ева Мариа Дурстеwитз-Марсцхалл, генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић, као и савјетници предсједника Скупштине - Вук Јанковић, Сандра Радевић и Дубравка Јоксимовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:12