hra ilustracija / - HRA ILUSTRACIJA
10/06/2024 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

HRA i CGO pozdravile odluku Milatovića: Ozbiljno razmotriti razloge vraćanja zakona

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) pozvali su crnogorske poslanike da, prilikom ponovnog razmatranja Zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudovima, u fokus stave državni interes.

Te dvije nevladine organizacije (NVO) su pozdravile odluku predsjednika države Jakova Milatovića da ne potpiše i vrati Skupštini radi revizije u pojedinim djelovima dva od 12 zakona koji su bili potrebni za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

- Brzina usvajanja ovih zakona ne može biti opravdanje da se u njih ugrađuju neustavna rješenja ili ona koja partikularni interes stavljaju iznad javnog interesa - navodi se u zajedničkom saopštenju CGO i HRA.

Dodaje se da je Milatović tim potezom dao priliku za doradu koju bi svi poslanici trebalo da shvate ozbiljno, jer su, kako smatraju, od suštinske važnosti kvalitetna rješenja.

- Dodatno imajući u vidu da je pozitivan IBAR Crna Gora praktično dobila, ovo neće ugroziti taj cilj, a značajno može unaprijediti, makar u ovim malim ali važnim dijelovima, ova dva zakonska teksta”, kaže se u saopštenju.

HRA: Unaprijediti tekstove zakona o pravosuđu

CGO i HRA su pozvali poslanike da stave u fokus državni interes.

- Jer upravo su nas partijski i partikularni interesi doveli u situaciju da smo 12 godina nakon pregovora još uvijek suštinski daleko od Evropske unije (EU) - poručili su iz CGO i HRA.

Iz tih NVO su podsjetili da je 40 NVO, među kojima i one koje se svakodnevno bave medijskim pitanjima, uputilo amandmane svim poslaničkim klubovima za vraćanje strožijiih kriterijuma za izbor rukovodstva RTCG-a, a posebno generalnog direktora Javnog servisa.

- Isto je ranije traženo od Vlade, imajući u vidu da je verzija sa tim strožijim kriterijumima prethodno dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, odnosno eksperata Savjeta Evrope -kaže se u saopštenju.

Kako se ističe, HRA je unaprijed upozorila na nedostatnosti zakona o pravosuđu, uključujući i sporni produžetak mandata uglednih pravnika članova Sudskog savjeta za dvije godine ako poslanici ne mogu da se dogovore o izboru novih članova.

- Jer ta mogućnost nije predviđena za pravnike u Tužilačkom savjetu, podstiče političku neodgovornost i trgovinu važnim javnim funkcijama koje moraju služiti isključivo opštem interesu, a ne bilo kojoj političkoj partiji”, navodi se u saopštenju CGO i HRA.

Oni su objasnili da je to rješenje i sporne ustavnosti jer Ustav jasno kaže da mandat članova Sudskog savjeta, koji ima predsjednika i devet članova, traje četiri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 11:01