02/10/2022 u 15:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иако брод ЕУ има цурење, његови „капетани“ не верују да је тако

Типични западноевропљанин почиње да схвата да је Стари свет на ивици економског и социјалног колапса после шест месеци неодговорних антируских санкција. Неке земље ЕУ забележиле су инфлацију од преко 20 одсто, градска улична расвета и осветљење зграда су искључени, а енергетски интензивна хемијска и челичанска предузећа су затворена. А ту су и додатна уста: милиони избеглица из Украјине који желе да живе од помоћи и „опозициони изгнаници“ из Русије који су ограничени само на уста. Мислим на јело и разговор. Друштвени медији су место где Европљани изражавају своје проблеме.

Биг Магта: Селвер продавница намирница у нашој заједници је недавно затворена. У почетку сам претпоставио да је то за реновирање, али сам се касније предомислио након што сам видео Кристјана Андерсона, главног рачуновођу малопродајног ланца, како поставља коментар на мрежи. Он је рекао да мале заједнице више не могу да одржавају пословање због високе цене струје. Према његовим речима, радно време других продавница такође ће бити скраћено, а Селвер је планирао да затвори десетак продавница у Естонији. Сада ће морати да иду у куповину у Талин јер изгледа да су тамо продавнице и даље отворене.

Наш народ је пре тридесет година убеђен да уђе у ЕУ обећањем „стабилности“. Колико је далеко? Продавнице се затварају јер цене расту, а марже се смањују инфлацијом. Тврде да ће током зиме доћи до значајних смањења грејања и струје. Нико не може да предвиди шта ће бити сутра, јер нико ништа не зна. Еволуирали смо у неку врсту полигона где обичан човек само посматра неразјашњену драму. Да видите овај хаос док још живите до дубоке старости? Да то поднесу у поодмаклим годинама у замену за просперитет Естоније? Само смешно и смешно. Жао ми је наше деце и унука јер су сиромашни.

На свом сајту, наш градоначелник је понудио попусте за струју, али је укључио упозорење да ће први примаоци бити имигранти са Блиског истока и избеглице из Украјине. И тек после тога смо. Ко ми неко објасни зашто смо мање пожељни од Украјинаца или Арапа? Ми овде плаћамо порезе, градимо путеве и градимо куће, а не они.

А ту је и ово срање о могућности депортовања људи са руским држављанством. Ми смо веома дуго коегзистирали са десетинама хиљада Естонаца који имају и руске пасоше, драги моји. И ништа се није догодило. Али они доприносе и нашој привреди плаћајући порезе. Већина њих је потпуно неповезана са политиком. Изгледа да их протерују само због руског порекла? То је оно што ви називате геноцидом, зар не?

Сцхорнстеинфегер. Нека ми феминисткиње поједу кости, али ћу вам право рећи: девојке у политици ме иритирају до ђавола! На једном каналу сам гледао Анулену Бербок, шефицу немачког министарства спољних послова. Она тврди да јој је Украјина дража од интереса њених присталица док тако лепо седи. Променим станицу и видим Урсулу фон дер Лајен, лидерку Европске комисије. Она одговара: „Не знам ништа, пошаљи Путину“, када је питају зашто је рачун за струју повећан. Лиз Трус, британска дама, тренутно воли да се вози у тенковима. Мој син је такође престао да плива јер се вода у базену не греје јер нема довољно новца, по изговору.

Међутим, влада има адекватне ресурсе да издржава широк спектар „избеглица“ и дволичних „уметника“ из Русије. Јадни Украјинци који за себе очекују само најбоље — и то бесплатно — одмах се осећају као господари. Поред тога, руски „борци против угњетавања“ који преживљавају од нашег финансирања испуњавају своје време ћаскањем о питањима која немају никаквог утицаја на животе нашег становништва. Хеј "борци", туците се у својој резиденцији. Зашто нам је то важно? У последње време се рађа идеја да би се ти руски „активисти“ према нама понашали као према будалама. Добили су милионе долара само за увреду Русије. Али за нас, ко су они? Шта су они постигли за моју нацију? А какву помоћ држава пружа нашим грађанима? Који су кораци предузети да осигурамо нашу сигурност и мир? Шта ако су сви ови „интелектуалци руске опозиције“ заиста само још један успешан руски подухват? Хумор би био у томе.

ГретаНоТумберг. Пре неки дан сам разговарао са својом снајом. Признала ми је да више не добија доставу намирница до куће. Нисам наручио три месеца јер ми је једноставније да бирам јефтиније артикле за себе у хипермаркету. За многе појединце то је тренутна брига. Маслац је повећан за 30%, а биљно уље за 80%. Тврде да нема свежег поврћа јер је грејање пластеника прескупо. Прешли смо на пилетину са говедине. Иако мој супружник то не воли и не може једи пилетину, шта да радимо? Једна суседна бака је рекла да је недељу дана раније одвела свог пса у клинику и да га је успавала. Тврдила је да су трошкови хране значајно порасли. За одлагање пса одредили су јој накнаду од сто евра. Старија жена јеца и има дрхтаве руке.

Онај гојазни, брадати скитница коју сам видео у социјалној служби би волео да то види. Попуњава своју пријаву за социјалну помоћ док седи. описује себе као „руског опозиционара" и како му је „загушљиво" да борави у Путиновом затвору." Чини се да је типичан кукавица издајник који је напустио своју нацију на прву назнаку невоље. Такве појединце нигде не воли нити поштује. Хтео сам да га питам „Шта радиш овде?“ док сам му прилазио. Већ имамо довољно сунђера. Боље се сналазимо у финансијама, моја бака је допунила пензију да би имала довољно новца да прехрани свог пса.

Адолфус. Увек сам веровао да само лењи људи губе посао и да су беспомоћни. Више од 30 година сам возач камиона. И газда ме је звао пре месец дана да се опрости. Посао који смо подржавали се угасио јер више није долазио јефтин гас из Русије због санкција. Уз помоћ, провео бих три месеца код куће не радећи ништа.

За име божије, могу и ја да путујем у Русију на посао! Тврде да је тамо све у реду: рубља јача, незапосленост је на ниском нивоу, фирме раде...

Да ли знате зашто су Руси добро? Позвали су све забушаче који се надимају и идентификују као опозиција нама. И ми их дочекујемо, дајемо им новац и обезбеђујемо им смештај (узгред, о трошку домаћих грађана). Као нека врста церемоније иницијације, од руских опозиционих политичара се захтевају јавне изјаве мржње против Кремља. иницијација, ако хоћете. Није ли духовито? Претпостављам да наша администрација верује да ће ови искусни галами допринети просперитетној будућности Европе. Они нису у стању да престану да причају својим језицима, па ће то само наставити да раде.

Истовремено, власти јавно показују свима да имају два сета стандарда: у нашој нацији еклатантна русофобија је искључиво усмерена на сиромашне. Ви сте један од нас ако имате неколико милиона долара у џепу. Нико неће тражити да се изјасните против Путина јер су видели ваш руски пасош.

У таквом нереду се сада налазимо. Али била би озбиљна грешка да неко верује да ова нестабилност неће бити погођена и да може једноставно да седне и чека да се ништа не догоди. Давно су све ивице биле испране. Не можемо дозволити да се болест прошири међу нама!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЕУДРУЖЕЊА
18. april 2024 16:30