Андрија Поповић удаљен са сједнице због бацања Пословника
19/07/2021 u 09:20 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици се ријетко кажњавају иако су варнице на скупштинским сједницама честе

Дешава се да сједнице Скупштине понекад прерасту у жустре расправе, али укупан утисак је да се посланици придржавају правила понашања и да поштују кредибилитет и достојанство својих колега, каже Смаиловић

Варнице на скупштинским засједањима, како у претходним, тако и у овом сазиву, су честа појава, а ипак, изрицање казни је ријеткост. Казна је на првој сједници новог сазива, 25. марта ове године изречена посланику и лидеру Либералне партије Андрији Поповићу због бацања скупштинског Пословника. Он је одмах кажњен удаљењем са те и свих сједница у наредних 15 дана. У претходном сазиву било је новчаних кажњавања, најчешће за посланике тадашње опозиције. Саговорници "Дана" из посланичких редова наводе да се Етички кодекс поштује, али да може и боље.

”Скупштина је дом демократије и као таква би требало да има значајну улогу у креирању амбијента за слободу говора и свеукупну демократизацију друштва

Посланик Демократске Црне Горе Тамара Вујовић је поручила да без живе парламентарне дебате и активног парламента нема ни демократије.
– Изношење различитих мишљења подразумијева размјену аргумената, али су неријетке ситуације да чујемо и "прејаке ријечи", што није особеност само црногорског парламента, већ сваког парламента. Такође, у жару политичке борбе, скрене се и са теме расправе и чује се и понека увреда. Наравно, све је питање мјере – па и мјере између слободе изражавања, живе дискусије и говора мржње или увреда. По Пословнику Скупштине ту границу успоставља предсједавајући, који има своје надлежности, али и начине да заустави или санкционише такве говорнике, изрицање опомене, одузимање ријечи, удаљавање са сједнице – каже Вујовић.

Наводи и да у новом сазиву није било често изрицање ових мјера, што казује на то да се правила углавном поштују и све је било у границама парламентарног дијалога.

– Ако би неки посланик сматрао да је прекршен Етички кодекс, тј. да је нарушен члан 7. Етичког кодекса, да су колеге нарушиле његов интегритет или углед, могао би да поднесе пријаву да је Етички кодекс прекршен. Према мојим сазнањима, такве пријаве нису подношене у овом сазиву – каже Вујовић.

Подсјећа да је одговорност посланика да дјелује у јавном, не приватном интересу.
– Обавезан је и да буде објективан, непристрасан, да обавља функцију без дискриминације. Доношење етичких регулатива је важно за повратак повјерења у вршиоце јавних функција, као и за повећање транспарентности начина на који раде изабрани представници народа, јер постоји неповјерење у посланике, у смислу конфликта интереса, њихових примања, коришћења заштићених информација. Свједоци смо да су сада све те информације доступне, чак се и објављују у медијима, плате, путни трошкови – објашњава Вујовић.

Она указује да је члан 8. Етичког кодекса који налаже да сваки посланик води рачуна да не деградира функцију коју обавља и да штити свој углед и углед институције, веома важан.

Посланик Бошњачке странке (БС), Амер Смаиловић је у изјави за "Дан" казао да је Скупштина дом демократије и као таква би требало да има значајну улогу у креирању амбијента за слободу говора и свеукупну демократизацију друштва.

– Дешава се да сједнице Скупштине понекад прерасту у жустре расправе, али укупан утисак је да се посланици придржавају правила понашања и да поштују кредибилитет и достојанство својих колега. Правила понашања посланика која су дефинисана Етичким кодексом Скупштине Црне Горе се углавном поштују – казао је Смаиловић.

Увести Етички комитет или савјет

Посланица Вујовић наводи да би сваки посланик требало да води рачуна да не деградира функцију коју обавља и да штити свој углед и углед институције.

– На примјер, случај одборника у Kотору, који је и снимљен у вршењу недостојног дјела, није добио свој епилог, колико знам. Забрана корупције, отвореност ка медијима, такође заузимају значајно мјесто у кодексу. Што се тиче начина понашања и надлежног скупштинског тијела, а то је Одбор за људска права, сматрам да би боље рјешење било да постоји Етички комитет или савјет, састављен од чланова цијелог политичког спектра, да би се на најмању мјеру свео принцип "незамјерања" или политичког гласања – истиче она.

Како каже, ако је кодекс прекршен, то треба бескомпромисно да наиђе на осуду.
– У дијелу санкција, опомена и јавна опомена на сајту Скупштине, по мом мишљењу су благе мјере, које не доводе до измјена понашања, нити су довољно снажне да спријече недозвољена понашања. Требало би посебно повести рачуна о кодексу понашања у вријеме изборних кампања, јер је то вријеме повећаних политичких тензија, таргетирања, пласирања неистина.То је изражено кроз мреже безимених ботова, друштвене мреже, али посебну тежину увијек би требало да имају ријечи изговорене од колега политичара, које имају већу одговорност за јавно изречену ријеч – каже Вујовић.

Наводи да томе у прилог иде и податак да Одбору за људска права и слободе прошле године није достављена ниједна пријава за кршење Етичког кодекса посланика.

– Етички кодекс мора бити, између осталог, инструмент превентивног карактера, да спријечи кршење правила и да на тај начин утиче на јачање повјерења грађана у рад Скупштине – подвлачи он.

Етички кодекс представља скуп етичких правила и стандарда понашања посланика у Скупштини Црне Горе који поставља захтјеве и правила, утврђује принципе и стандарде пожељног и очекиваног понашања посланика.

Циљ Етичког кодекса посланика је да буде превентивног карактера, односно да утиче да се одређене појаве не десе, а не да служи санкционисању или дисциплиновању. Донесен је 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:00