Miroslav Lajčak i Ervin Ibrahimović / - BS
02/03/2024 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović na Diplomatskom forumu u Antaliji

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović učestvovao je tokom prvog dana boravka na trećem Antalijskom diplomatakom forumu (ADF2024) na više panel diskusija organizovanih u okviru ovog događaja, saopštili su iz Bošnjačke stranke (BS).

Ibrahimović se na marginama Antalijskog diplomatskog foruma susreo s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga pitanja u regionu, sa kojim je otvorenom i prijateljskom razgovoru razmijenio mišljenja i stavove o političkoj situaciji i kojučnim izazovima u regiji, evropskom putu Crne Gore i ulozi Bošnjačke stranke u političkim procesima u Crnoj Gori.

Kako su saopštili iz BS-a, Ibrahimović  je nakon panela “Gaza kontakt grupa”, na kojem je učestvovao, razgovarao sa palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom al-Malikijem o stanju u Gazi i Palestini. Al-Maliki upoznao je Ibrahimovića o stanju u Gazi.

- Bošnjaci ali i cijela Crna Gora duboko su pogođeni stradanjem nevinih u Gazi - kazao je Ibrahimović Al-Malikiju te istakao da agresija mora što prije prestati, a posvetiti se iznalaženju mirnog i održivog rješenja.

Ibrahimović imao je veoma konstruktivan i sadržajan razgovor o odnosima u regiji, ulozi i položaju Bošnjaka, europerspektivi država regije te odnosima i saradnji Crne Gore i Bosne i Hercegovine i modelima za unapređivanje te saradnje sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Takođe se susreo i sa Ilhanom Saygilijem, generalnim direktorom za Balkan i centralnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova R. Turske, o odnosima na Balkanu, izazovima balkanskih država u međusobnim odnosima, procesu pristupanja EU te u svijetlu geopolitičkih dešavanja, kao i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ulozi Bošnjaka i Bošnjačke stranke, te poziciji bošnjačkog naroda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:24