/ - BOJANA CUPIC
03/11/2022 u 10:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: Sa pažnjom pratimo situaciju u Ukrajini

Ambasador Herasimenko se zahvalio na dosadašnjoj podršci Crne Gore, na gostoprimstvu i solidarnosti crnogorskog naroda ukrajinskim izbjeglicama, ali i na brzoj reakciji institucija i administracije u tom dijelu.

Potpredsjednk Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom.

Izražavajući obostrano zadovoljstvo brzom organizacijom sastanka, sagovornici su najprije razmijenili par stavova o dosadašnjoj  dobroj saradnji dvije države, a naročito u ovom, za Ukrajinu, teškom i veoma izazovnom periodu.

-Sa pažnjom svakodnevno pratimo situaciju u Ukrajini, naše misli i srca su sa ukrajinskim narodom, osudili smo rusku agresiju i naši napori moraju biti usmjereni na pružanju podrške, ne samo političke, već i svake druge pomoći koje su u okvirima mogućnosti Crne Gore i za koje ukrajinske vlasti iskažu potrebu-istakao je Ibrahimović, dodajući da prostora za jačanje saradnje uvijek ima i da je zajednički zadatak da je nadalje konkretizujemo.

Ambasador Herasimenko se zahvalio na dosadašnjoj podršci Crne Gore, na gostoprimstvu i solidarnosti crnogorskog naroda ukrajinskim izbjeglicama, ali i na brzoj reakciji institucija i administracije u tom dijelu. 

-Svaka podrška je za ukrajinski narod je značajna u ovim teškim vremenima i u tom pravcu će se intezivirati saradnja ambasade Ukrajine i crnogorskih institucija- dodao  je ukrajinski diplomata.

Fokus razgovora bio je i na ekonomskim temama, ali i o energetskoj krizi koja u Ukrajini izaziva dosta problema stanovništvu i građanima, otežavajući svakodnevni život i funkcionisanje. Sagovornici su saglasni da se, pored svih izazova, Ukrajina mora baviti i ekonomskim temama i u tom dijelu razgovarali o mogućnostima saradnje sa Lukom Bar i željeznicom Crne Gore, to jest o mogućnostima razvoja transporta robe, tereta i tranzitnog saobraćaja. 

U ministarstvu kapitalnih investicija je u prethodnom periodu održano nekoliko radnih sastanaka sa predstavnicima ambasade Ukrajine, te započete određene aktivnosti u dijelu razmjene operativnih podataka o kapacitetima luke Bar, ali i potrebama ukrajinske privrede za transport i tranzit roba.

Potpredsjednik Ibrahimović je informisao ambasadora o koracima koje je Crna Gora preduzela u okviru Transportne zajednice, kojom naša država trenutno predsjedava, očekuje se učešće ministara saobraćaja Ukrajine, Moldavije i Gruzije na  ministarskom sastanku, koji se održava polovinom novembra u Briselu.

-Raduje nas što će se ove zemlje, u statusu posmatrača priključiti Transportnoj zajednici. Zajedno moramo uložiti dodatni napor da organizovano pružimo podršku Ukrajini, budući da je u ratnim sukobima uništen ili oštećen veiki dio infrastrukture u zemlji. Crna Gora će, u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže u svim oblastima gdje za to postoji prostor-zaključio je Ibrahimović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:16