Ervin Ibrahimović / - FOTO: BOšNJAčKA STRANKA
28/09/2023 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović uputio čestitku: Ohrabrujem Bošnjake da se ponosno i slobodno na popisu izjasne

Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kazao je Ibrahimović

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas.

Kako je kazao, na današnji dan sjećamo se 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno obznanili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore.

- To je, istovremeno, bio čin otpora i dizanja glasa protiv više od stotinu godina pokušaja da se nametanjem nekog drugog, tuđeg ili nepostojećeg nacionalnog imena, Bošnjacima oduzme viševjekovna istorija stvarana na ovim prostorima, kojom se najjasnije očitava i potvrđuje čvrsta ukorjenjenost Bošnjaka na ovim prostorima. Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti - kazao je Ibrahimović.

U to ime, svim Bošnjacima čestitao je 28. septembar.

- Ohrabrujem ih da se ponosno i slobodno na predstojećem popisu izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti bošnjačkom narodu, svom bosanskom jeziku i svojoj vjeri Islam - navodi se u čestitki Ibrahimovića.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 22:10