/ - FOTO: BS
28/09/2022 u 09:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović uputio čestitku povodom Međunarodnog dana Bošnjaka

Reafirmacija nacionalnog imena otvorila je put reafirmaciji nacionalne istorije i reafirmaciji i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturno – istorijske baštine, poručio je on

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas.

-Na današnji dan, 28. septembra 1993. godine u Sarajevu je održan sabor Bošnjačkih intelektualaca, na kojem je donešena odluka da se Bošnjacima vrati nacionalno ime Bošnjak, za koje se veže naša viševjekovna istorija, kultura i tradicija i koja je dio srži našeg postojanja i identiteta. Zbog toga je ovaj dan jedan od najznačajnijih dana u novijoj istoriji Bošnjaka i predstavlja odluku o nepristajanju Bošnjaka na nacionalni nestanak i poniženje. Ovim činom ispravljen je samo mali dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena zabranom nacionalnog imena i nametanjem drugih, sa ciljem odvajanja bošnjačkog nacionalnog bića od svoje viševjekovne kulture i istorije. Reafirmacija nacionalnog imena otvorila je put reafirmaciji nacionalne istorije i reafirmaciji i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturno – istorijske baštine- poručio je on.

Dodaje:"Danas, 29 godina kasnije, niti jesmo, niti smijemo biti zadovoljni ni stepenom nacionalne emancipacije Bošnjaka, kao ni stepenom institucionalne zaštite bošnjačkog nacinalnog identiteta i kulturno – istorijske baštine. Mi, u Crnoj Gori, ne možemo i nismo zadovoljni ni stepenom prihvatanja reafirmisanog nacionalnog imena što je pokazatelj da nismo uspjeli da na kvalitetan način izađemo iz konfuzije nastale u period osporavanja bošnjačkog nacionalnog imena i da je potrebno kontinuirano raditi na sazrijevanju nacionalne svijesti".

-Smatrajući to jednim od najvažnijih nacionalnih pitanja, pozivam sve Bošnjake svijeta na nacionalnu zrelost, jedinstvo i solidarnost, te punu saradnju i zajedničko djelovanje svih nacionalnih organizacija, političkih partija, udruženja, intelektualaca i drugih pojedinaca u pravcu dalje afirmacije nacionalnog imena Bošnjak, jačanja nacionalne emancipacije i institucionalne i svake druge zaštite Bošnjaka, bošnjačke kulture, istorije i kulturno – istorijske baštine, podsjećajući sve nas da nas je nacionalno lutanje u prošlosti moglo koštati nacionalnog nestanka. U to ime, svim Bošnjacima čestitam 28. septembar, Međunarodni dan Bošnjaka”- zaključuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 04:08