/ - Фото: Гов.ме
04/06/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић: Водићемо зелену енергетску транзицију

Црна Гора има добре резултате у реформама енергетског сектора, једна је од најбољих на том пољу у Енергетској заједници, казао је министар

Потпредсједник Владе за регионални развој и министар капиталних инвестиција надлежан за питања енегетике Ервин Ибрахимовић и државни секретар Адмир Шахмановић састали су се са директором Енергетске заједнице Артуром Лорковским.

Дискусија се фокусирала на напредак Црне Горе у транспоновању ЕУ пакета чисте енергије, стратегију постепеног избацивања угља, обновљиву енергију и тренутну ситуацију на енергетском тржишту.

Лорковски је истакао приоритете на нивоу Енергетске заједнице, укључујући усвајање енергетских и клматских циљева за 2030. и спровођење мјера Мапе декарбонизације.

- Црна Гора има добре резултате у реформама енергетског сектора, једна је од најбољих на том пољу у Енергетској заједници. Упркос изазовима у снабдијевању енергијом, Влада Црне Горе је чврсто опредијељена да спроводи зелену енергетску транзицију складу са Европским зеленим договором. Веома цијенимо подршку Секретаријата који нам помаже да изазове енергетске транзиције претворимо у прилике- казао је Ибрахимовић. 

- Имали смо прилику да размијенимо информације и разговарамо о напретку Црне Горе у процесу зелене енергетске транзиције и размотримо отворена питања са министарством  и кључним актерима у енергетском сектору, укључујући како осигурати усклађеност са Директивом о индустријским емисијама. Идентификовали смо мјере које су потребне да би енергетска транзиција у Црној Гори, а посебно у региону угља, била успјешна- закључио је Лорковски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:44