сједница Скупштине / -фото: Иван Петровић ИПЕ
07/05/2022 u 16:08 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Играју се Уставом као крпењачом

Чињеницу да је Мило Ђукановић вратио закон чији је иницијатор управо његова партија тешко је другачије тумачити него као његово скидање одговорности са себе и пребацивање врућег кромпира гажења Устава у руке нове парламентарне већине

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање Закон о допуни Закона о локалној самоуправи, који је донијела Скупштина, јер би се, како је навео, могло отворити више битних правних питања, односно недоумица које настају у карактеристичним политичким ситуацијама, уз претпостављену рефлексију на поље црногорског уставног система и постулата уставног права уопште.

Очигледно, и Ђукановић зна оно што стручна јавност недјељама тврди – да је прекршен Устав Црне Горе, јер би овим законом неким локалним парламентима био продужен мандат, што највиши правни акт експлицитно не дозвољава.

Иначе, нова скупштинска већина, коју чини 46 посланика, за само пар недјеља свог евидентног постојања успјела је да већ неколико пута, очигледно сасвим свјесно, прекрши Устав Црне Горе. То је урађено и када је дат мандат Дритану Абазовићу за састав нове владе, након што је у Скупштини изгласано неповјерење влади Здравка Кривокапића, јер, по Уставу, након пада Владе слиједе избори. Услиједило је заказивање сједнице Скупштине на којој је изабрана Абазовићева влада, такође кршењем Устава, јер је то урадило 46 посланика, а не предсједник или потпредсједник парламента, како предвиђа највиши правни акт.

Демократе: Прекршен и пословник

Предсједник клуба посланика Демократа Борис Богдановић саопштио је да је Данијела Ђуровић грубо прекршила Пословник Скупштине Црне Горе.

– Наиме, Ђуровић је грубо прекршила одредбе члана 85 Пословника Скупштине Црне Горе које прописују да сазив за сједницу Скупштине предсједник упућује 15 дана прије дана одређеног за одржавање сједнице, с тим што сазив може упутити и у року од седам дана прије дана одређеног за одржавање сједнице ако су материјали за сједницу посланицима упућени 15 дана прије дана одређеног за одржавање сједнице. Такође, Пословник Скупштине оставља могућност да предсједник може сазвати сједницу у року краћем од седам дана, али под императивним условом да има сагласност колегијума предсједника. Уз то, госпођа Ђуровић имала је обавезу да посланицима опозиције остави могућност да, уколико то желе, предложе тачку дневног реда, која сагласно пословнику мора бити дио дневног реда сазване сједнице Скупштине – указао је Богдановић.

Како је додао, како предсједница парламента није сазвала састанак колегијума, те није ни добила његову сагласност, нити је оставила могућност опозицији да предложи своју тачку дневног реда, сједница Скупштине није могла бити сазвана у року краћем од седм дана.

Треће кршење Устава десило се након само седам дана изгласавањем Закона о допуни Закона о локалној самоуправи.

Чињеницу да је Мило Ђукановић, који је и предсједник ДПС-а, вратио закон чији је иницијатор управо његова партија тешко је другачије тумачити него као његово скидање одговорности са себе и пребацивање врућег кромпира гажења Устава у руке нове парламентарне већине. А та већина се игра Уставом као крпењачом.

Ђукановић је у обраћању предсједници Скупштине Данијели Ђуровић подсјетио да је раније већ расписао изборе за одборнике у Подгорици и скупштинама општина Бар, Бијело Поље, Даниловград, Колашин, Плужине, Пљевља, Шавник и Жабљак, којима у јуну, односно јулу ове године истиче мандат, те да је донио одлуке о расписивању пријевремених избора за одборнике у скупштинама општина Будва и Тиват, које је претходно распустила Влада Црне Горе.

– Наведене одлуке су ступиле на снагу даном доношења и интегрални су дио правног поретка државе. Стога, желио бих да укажем да би се доношењем Указа о проглашењу овог закона, ступањем на снагу истог и поступањем Предсједника Црне Горе сагласно његовом тексту и дејству, могло отворити више битних правних питања, односно недоумица које настају у карактеристичним политичким ситуацијама, уз претпостављену рефлексију на поље црногорског уставног система и постулата уставног права уопште. На основу изложеног, цијеним разложним да се Закон о допуни Закона о локалној самоуправи врати Скупштини на поновно одлучивање – навео је Ђукановић у образложењу.

Овај потез црногорског предсједника очигледно је изненадио црногорског премијера Дритана Абазовића, који је јуче оцијенио да изгледа да се Ђукановић више не понаша као предсједник Демократске партије социјалиста.

– Ако гледамо са тог аспекта, мислим да је то добро, али ако гледамо са аспекта неке елементарне логике, онда стварно не знам шта да кажем. Мислим да има чудну координацију са својим посланицима – рекао је Абазовић.

Премијер, међутим, већ зна исход овог изненадног затезања.

– Скупштина ће поново усвојити допуне закона, ако неко не промијени мишљење, којим је предвиђено да се локални избори одрже најкасније до 30. октобра – најавио је премијер.

И, гле чуда, одговор из парламента стиже експресно. Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић заказала је сједницу већ за понедјељак, 9. мај, а на дневном реду је поновно одлучивање о Закону о допуни Закона о локалној самоуправи. Сједница ће почети у 11 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:10