Зиројевић / -SD
03/01/2022 u 09:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из СД саопштили: Кривокапићева Влада ће ускоро и формално пасти

Вјерујем да ће иницијатива за изгласавање неповјерења Влади бити поново предата и добити подршку већине посланика у парламенту, казао је портпарол СД Никола Зиројевић за "Дан"

Иако је градоначелник Подгорице Иван Вуковић недавно најавио да је могуће да ће опозиција данас по други пут поднијети иницијативу за смјену Владе, наши незванични извори из Демократске партије социјалиста (ДПС) су истакли да још увијек нијесу створено услови за то. Казали су да ће опозиција поново поднијети иницијативу за смјену Владе до краја овог мјесеца.

Иницијатива за смјену владе Здравка Кривокапића је већ једном предложена, а из опозиције су тврдили да имају већину за смјену, али је иницијатива након тога ипак повучена.

Портпарол Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић казао је за "Дан" да је, што се те партије тиче, ситуација потпуно јасна.

– Влада Здравка Kривокапића нема легитимитет и нема подршку већине посланика у парламенту. Истраживања показују да нема подршку ни грађанки и грађана Црне Горе. Да ствар буде гора, Скупштина је великом већином гласова посланика ускратила повјерење министрима Стијовићу и Радуловићу, као и министарки Братић, на шта је премијер узвратио да га то уопште не занима и да он сматра да су добри, те да неће покренути поступак за њихово разрјешење. То најбоље говори о бахатости и самовољи једног човјека којег је, ни кривог ни дужног, запало да обавља функцију предсједника Владе, за коју је давно изгубио легитимитет – казао је Зиројевић.

Ђукановић: До краја огољена некомпетентност извршне власти

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је у новогодишњој поруци грађанима навео да је 2021. била година коју бисмо најрадије заборавили.

– Памтићемо 2021. по томе што није била година прегнућа и посвећености вриједностима на којима је утемељена савремена Црна Гора. Била је то година у којој је до краја огољена некомпетентност извршне власти и неодговорност парламентарне већине, година лутања и импровизација у економији, здравству, просвјети, култури и другим областима – што све заједно скупо кошта црногорску државу и друштво – навео је Ђукановић у новогодишњој поруци.

Додао је да нам је потребна Влада која ће увјерено, без остатка, бити посвећена остварењу стратешког европског циља, стварању повољнијег амбијента за развој бизниса, за заштиту и привлачење нових домаћих и страних инвестиција и за отварање нових радних мјеста, за праведнију социјалну политику и бољи живот свих категорија становништва.

Премијер Здравко Kривокапић казао je недавно да су одређени политички актери тајно преговарали о избору нове владе и да је она "буквално била и формирана".

Зиројевић је додао да је њихов став још одраније познат, те да је влада Здравка Kривокапића суштински већ пала.

– То се, у најскоријем периоду, мора десити и формално. Судећи по изјавама дијела колега из парламентарне већине, вјерујем да је и та формалност сасвим извјесна. Тако да, у коначном, вјерујем да ће иницијатива за изгласавање неповјерења Влади бити поново предата и добити подршку већине посланика у парламенту – навео је Зиројевић.

За изгласавање неповјерења Влади неопходан је глас 41 посланика, од укупно 81 колико их има у актуелном сазиву Скупштине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:21