Састанак министара / NATO - НАТО
21/10/2021 u 19:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Црна Гора ће наставити да доприноси остварењу НАТО задатака

Министарка је поздравила успјешно изведен процес евакуације преко 120.000 људи из Авганистана, с обзиром на изузетно сложене околности у којима је тај задатак реализован

Црна Гора, ће, као одговорна и поуздана чланица, наставити да доприноси савезничким напорима на јачању колективне одбране, као окоснице кредибилитета трансатлантске везе. У том контексту ће активно радити на развијању капацитета и способности додијељених новим Пакетом циљева способности, како би допринијела остварењу кључних НАТО задатака, поручила је министарка одбране Оливера Ињац на састанку Сјеверноатланског савета.

Она учествује на дводневном састанку Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране, који се 21. и 22. октобра одржава у сједишту Алијансе, у Бриселу. Састанак, којим предсједава генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг,  представља прилику да се, након одржаног Самита у јуну ове године, сумирају смјернице по питању кључних задатака НАТО, од чије имплементације зависи и кредибилитет Алијансе у промјенљивом геополитичком окружењу.

Ињац је подсјетила да је Црна Гора дио ојачаног присуства на истоку (еФП) и да је шеста ротација Војске Црне Горе ангажована у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији. Када је у питању ангажман НАТО-а у Авганистану, министарка је поздравила почетак процеса израде научених лекција и истакла да ће Црна Гора у духу савезничког јединства наставити да подржава савезничке напоре у борби против тероризма, а имајући у виду да је безбједност недјељива и да као таква изискује свеобухватни приступ.

image

Састанак министара

NATO - НАТО

Министарка је поздравила успјешно изведен процес евакуације преко 120.000 људи из Авганистана, с обзиром на изузетно сложене околности у којима је тај задатак реализован.

Министри су разговарали о напретку стратешког прилагођавања и размотрили имплементацију Концепта одвраћања и одбране евроатлантског простора, као и НАТО Кровног концепта ратовања. У том контексту министри су потврдили спремност да наставе са напорима на јачању спремности снага, изградњи потребних капацитета и укупној модернизацији савезничке структуре снага. На тим линијама усвојен је и нови пакет НАТО циљева способности, чијом имплементацијом ће савезници обезбједити капацитете и способности неопходне за супротстављање савременим пријетњама и испуњавање кључних политика Алијансе.

Током састанка је било ријечи о дешавањима у Авганистану и о процесу научених лекција који НАТО спроводи након окончања присуства у тој земљи. Закључено је да ће се развој ситуације у Авганистану пажљиво пратити, те да ће будући кораци Алијансе зависити од конкретних потеза нових власти у Кабулу. Савезници су изразили забринутост због незаступљености жена у новој влади, али и због њиховог свеобухватног положаја у земљи. Потврдили су и да непоколебљиво остају посвећени даљој  борби против тероризма.

Састанак министара одбране земаља чланица НАТО-а биће настављен сјутра.

Биро за комуникацију и односе с јавношћу Министарства одбране

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:20