/ - FOTO: SEDM
04/11/2021 u 14:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Црна Гора посвећена одбрамбеној сарадњи земаља Југоисточне Европе

Ињац је указала на важност учешћа земаља Југоисточне Европе у рјешавању бројних изазова и пријетњи за међународну безбједност

Министарка одбране Црне Горе Оливера Ињац учествовала је на данашњем састанку министара одбране земаља чланица Иницијативе за одбрамбену сарадњу Југоисточне Европе (Соутх Ееаст Дефенце Министериал Меетинг – СЕДМ) који је одржан у Скопљу, саопштено је из Министарства одбране.

Она је истакла да је Иницијатива одлична платформа за продуктиван и интензиван регионални дијалог и размјену мишљења о свим одбрамбеним темама од значаја за регион Југоисточне Европе, али и за каналисање евроатлантских аспирација земаља овог региона.

Ињац је казала да учешћем у регионалним иницијативама и пројектима показујемо спремност да развијемо капацитете и професионалне компетенције за функционисање у ширем међународном окружењу.

Министарка одбране је апострофирала да појединачни приступи често нијесу довољно ефикасни, те да је у оквиру регионалних иницијатива кључна интегрисана акција.

Ињац је указала на важност учешћа земаља Југоисточне Европе у рјешавању бројних изазова и пријетњи за међународну безбједност.

Она је констатовала да кључ трајне стабилности и просперитетног развоја нашег региона лежи у евроатлантским интеграцијама, као и заједничком доприносу имплементацији регионалних иницијатива.

Министри су разговарали о будућности СЕДМ иницијативе, могућностима појаве нових мигрантских токова, пријетњама од тероризма и хибридним пријетњама, а размијењена су и мишљења о пандемији ЦОВИД-19, са фокусом на могуће посљедице. Дефинисани су и нови модалитети регионалне одбрамбене сарадње, са циљем изградње стабилног и просперитетног региона Југоисточне Европе, спремног да одговори на све изазове и пријетње.

На састанку је потписана Заједничка изјава, у којој се потврђује снажна посвећеност даљем унапређењу регионалне одбрамбене сарадње, са циљем промоције трајног мира, стабилности и безбједности Југоисточне Европе.

Састанак је одржан у оквиру бугарског предсједавања Иницијативом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:48