ванредни састанак НАТО / - фото: НАТО
16/03/2022 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Црна Гора посвећена заjедничким циљевима Савеза и у континуитету доприноси очувању стабилности у Европи

Министри одбране оштро су осудили агресивне активности коjе се током протеклих седмица спроводе на териториjи Украjине и позвали на смиривање тензиjа, наводи се у саопштењу Министарства одбране

Министарка одбране Оливера Ињац учествовала jе на ванредном састанку Сjеверноатлантског савjета, у формату министара одбране, коjи jе данас одржан у сjедишту НАТО у Бриселу, саопштено је из Министарства одбране.

Како наводе, повод за састанак, коjим jе предсjедавао генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг, jе актуелна криза у Украjини.

- Министри одбране оштро су осудили агресивне активности коjе се током протеклих седмица спроводе на териториjи Украjине и позвали на смиривање тензиjа и повлачење руских снага, а у циљу изналажења дипломатских модела за рjешавање настале кризе. Узимаjући у обзир да jе риjеч о наjвећем безбjедносном изазову на териториjи Европе у последњим децениjама, министри су разговарали о могућим импликациjама сукоба на свеукупну стабилност евроатланстког подручjа. У том контексу, наглашено jе да jе у протеклом периоду у значаjноj мjери оjачано присуство савезничких снага на источним границама, као и да су распоређене снаге високог степена спремности одбрамбеног карактера. Такође, наглашена jе и важност сарадње са партнерима, у првом реду ЕУ, будући да се само на таj начин може пружити увезан и ефикасан одговор на изазове од заjедничког интереса - истакли су из Министарства одбране. 

Додају да је договорено jе да ће и у наредном периоду бити настављено са активностима на адаптациjи Алиjансе у циљу прилагођавања токовима савремених безбjедносних кретања.

- Актелна дешавања су jасан сигнал да НАТО мора у континуитету радити на унапређењу одвраћања и одбране како би био способан да пружи адекватан одговор на евентуелне приjетње по своjу териториjу. Активности НАТО остаjу дефанзивне, али jе изражен jасан и уjедињен став да ће Алиjанса бити непоколебљива у одбрани савезница од свих изазова - закључили су министри.

Министарка Ињац изразила jе подршку очувању териториjалног интегритета и суверенитета Украjине, као и њеном праву да самостално одлучуjе о свом позиционирању на међународном плану.

image

Оливера Ињац

- фото: Министарство одбране

Такође, она jе нагласила важност ефикасног одговора Алиjансе коjи се огледа у jачању присуства на источним границама Савеза, чиме jе послат jасан сигнал одлучности НАТО када jе у питању заштита евроатлантског подручjа. Министарка jе истакла да jе Црна Гора посвећена заjедничким циљевима Савеза и да у континуитету доприноси очувању стабилности у Европи кроз упућивање своjих припадника у оквиру НАТО оjачаног присуства на Истоку (еФП), гдjе се тренутно налази седми контингент.

Такође, она jе указала на важност jединства како унутар савеза, тако и на релациjи НАТО-ЕУ када jе у питању суочавање са изазовима коjи могу деградирати безбjедност Европе и евроатлантске региjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:46