Ињац и Норман / - фото: Министарство одбране
31/03/2022 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Меморандум о разумијевању ојачао одбрамбену сарадњу ЦГ и Канаде

Меморандум представља основ за креирање правних оквира у оквиру коjих Министарство одбране може, у складу са приоритетима, покренути процедуре набавки за потребе Воjске Црне Горе

Министарка одбране Црне Горе Оливера Ињац и амбасадор Канаде у Црноj Гори Жил Норман потписали су Меморандум о разумиjевању између Министарства одбране Црне Горе и Канадске привредне корпорациjе (Canadian Commercial Corporation, CCC).

Меморандум представља основ за креирање правних оквира у оквиру коjих Министарство одбране може, у складу са приоритетима, покренути процедуре набавки за потребе Воjске Црне Горе.

Министарка Ињац се захвалила на свеобухватноj подршци Канаде у претходном периоду, те нагласила важност претходног Меморандума о разумиjевању, потписаног 2017. године, за набавку пет вишенамjенских мултифункциналних БЕЛЛ хеликоптера, коjи су Воjсци Црне Горе испоручени у периоду између 2018. и 2021. године.

- Одбрамбена сарадња Црне Горе и Канаде изузетно садржаjна и квалитетна, што потврђуjе сарадња у оквиру Оjачаног присуства на Истоку (еФП), унутар борбене групе у Летониjи, коjу предводи Канада, а у коjоj Црна Гора учествуjе од децембра 2018. године, пружаjући константан допринос међународноj стабилности - поручила је Ињац.

Амбасадор Норман jе изразио задовољство потписивањем Меморандума, као и увjерење да ће документ бити темељ даље успjешне сарадње двиjе земље у домену одбране. Осврнуо се на сарадњу у оквиру еФП, те похвалио интензиван допринос Црне Горе систему колективне безбjедности када jе риjеч о међународним мисиjама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:33