Ињац и Поџић / - фото: ГОВ.МЕ
08/09/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац-Поџић: Пуна подршка евроатлантским интеграциjама БиХ

Министарка jе изразила пуну подршку евроатлантским интеграциjама БиХ, додатно имаjући у виду да би остварење тог циља било подстицаj за реализациjу другог спољнополитичког приоритета БиХ – чланства у ЕУ

Министар одбране БиХ Сифет Поџић, борави у дводневноj посjети Црноj Гори на позив министарке одбране, Оливере Ињац. Министарка одбране jе изразила задовољство приликом да угости Поџића, те нагласила да ће Црна Гора, као НАТО чланица, наставити да промовише вриjедности трансатлантске породице.

- Црна Гора, као држава коjа jе своj пут ка остварењу наjважниjег спољнополитичког циља трасирала кроз свеобухватне реформе система, има посебан сензибилитет за напоре и посвећеност коjе БиХ улажу на том истом путу, истакла је Ињац.

Министарка jе изразила пуну подршку евроатлантским интеграциjама БиХ, додатно имаjући у виду да би остварење тог циља било подстицаj за реализациjу другог спољнополитичког приоритета БиХ – чланства у ЕУ. Нагласила jе потребу даљег унаприjеђења постоjећих добросусjедских односа и континуитета сарадње између двиjе државе.

– Црна Гора и Босна и Херцеговина имаjу нови ниво односа када jе сарадња између наша два министарства у питању, посебно мислим на чињеницу да jе током процеса реформе воjно – дипломатске мреже дониjета одлука да успоставимо позициjу изасланика одбране Црне Горе у БиХ коjи ће своjу дужност обављати на нерезидентноj основи. Ову одлуку сматрамо jедним великим искораком ка унапређивању билатералних одбрамбених односа између БиХ и Црне Горе –казала jе Ињац.

Она jе изразила увjерење да ће билатерална сарадња у домену одбране у наредном периоду, упркос глобалноj пандемиjи Ковид-19, остати интензивна и садржаjна. Ињац jе овом приликом исказала задовољство сарадњом коjа се одвиjа у оквиру Центра за обуку за операциjе подршке миру (ПСОТЦ) као НАТО акредитованог Центра.

Министар Поџић jе акцентовао значаj евроатлантских интеграциjа као важног спољнополитичког приоритета БиХ. С тим у вези, истакао jе висок степен имплеметациjе обавеза коjе су произилазиле из Програма реформи одбране 2019/2020, упркос импликациjама коjе jе, посебно у финансиjском аспекту, имала пандемиjа Ковид-19.

Поџић jе изразио задовољство досадашњом билатералном одбрамбеном сарадњом двиjе државе и захвалио се на подршци Црне Горе у оквиру реформских процеса БИХ. Министар се сагласио са министарком Ињац да jе jачање регионалне сарадње и добросусjедских односа од кључног значаjа, како за унапређење међусобног повjерења, тако и за стабилност региона Западног Балкана. Као jедан од примjера да су механизми регионалне сарадње драгоцjен инструмент у процесу унапрjеђења добросусjедских односа навео jе сарадњу БиХ и ЦГ у оквиру Америчко jадранске повеље, БМТФ, БЦХОД, СЕДМ и РАЦВИАЦ, закључено је у саопштењу Министарства одбране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:41