/ - FOTOP: IGOR ŠLJIVANČANIN
30/11/2022 u 09:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija i Crna Gora prepoznate kao prijateljske i bliske zemlje

Generalni sekretar Skupštine sastao se sa ambasadorkom Republike Italije u Crnoj Gori

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se sa ambasadorkom Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Andeinom Marselom.

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te da ih dodatno spaja iskreno i istinsko prijateljstvo dva naroda i viševjekovna istorijska povezanost, generalni sekretar Klarić je ukazao na važnost jačanja veza na nivou parlamenata, kroz intenziviranje međuparalmentarne saradnje.

U tom kontekstu on je naglasio neophodnost snažnijeg uvezivanja na nivou službi, radnih tijela, te apostrofirao važnost razmjene dobrih praksi dvije visoke zakonodavne institucije, uvažavajući viševjekovno postojanje i rad italijanskog parlamenta.

Generalni sekretar je upoznao ambasadorku sa dostignućima i uspjesima koji su obilježili rad Skupštine od početka njegovog mandata, i apostrofirao činjenicu da izvještaj Evropske komisije, kao i drugi relevantni činioci prepoznaju zalaganja i rezultate crnogorskog parlamenta u dijelu transparentnosti i otvorenosti. Klarić je naglasio da se Skupština kroz realizovane projekte otvara ka građanima, zaokružuje proces digitalizacije rada, te poručio da su i u perspektivi planirani projekti koji će doprinijeti daljem jačanju i snaženju institucije.

Potvrdivši da su Italija i Crna Gora prepoznate kao prijateljske i bliske zemlje, ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori Andeina Marsela je poručila da će njena nastojanja tokom mandata biti usmjerena u pravcu daljeg snaženja kvalitenih i plodotvornih veza dvije države.

Ona je istakla da se prepoznaje prostor za jačanjem međuparlamentrane saradnje, uspostavljanjem neposrednijih kontakata na nivou službi i intenziviranjem parlamentarne diplomatije, te realizacijom projekata koji bi bili od zajedničkog interesa.

Sagovornici su najavili da će u narednom periodu biti realizovani neki od zajedničkih projekata koji će iznova potvrditi snažnu bliskost dva naroda. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:22