Предовић и Филип Вујановић / Фото: Архива
18/08/2021 u 12:21 h
Марко Вешовић, Ивона ДробњакМарко Вешовић, Ивона Дробњак
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италијанска Влада опозвала почасног конзула Црне Горе

Доли Предовић је супруга Миљана Тодоровића, бизнисмена поријеклом са Цетиња који је био један од сувласника Хипотекарне банке

Италијанска влада одбила је да изда обнову егзекватуре (дозвола којом једна влада даје одобрење конзулу стране државе који је код ње акредитован да може вршити своје функције.прим.ат) почасном конзулу Црне Горе у Милану Доли Предовић.

Службени Рим није сагласан да Предовић обавља функцију почасног конзула на територији Републике Италије.

Ову информацију садржи документ Министарства вањских послова Црне Горе, који се односи на одлуку црногорске владе да опозове Предовић са функције.

– Опозива се Доли Предовић са дужности почасне конзулке Црне Горе у Милану ‒ Република Италија, са надлежношћу за регије Ломбардија, Долина Аосте и Пијемонте – наводи се у рјешењу које је потписао премијер Здравко Kривокапић.

У образложењу предлога је, између осталог, наведено да је италијанска страна одбила да изда обнову егзекватуре конзулки Предовић, односно да није сагласна да именована обавља функцију почасног конзула на територији Италије.

Они су то образложили чланом 12, ставом два Бечке конвенције о конзуларним односима из 1963. године, то јесте тиме да држава која одбије да изда егзекватуру није дужна да разлоге свог одбијања саопшти држави именовања.

Стога, амбасада Црне Горе у Риму доставила је Министарству вањских послова ноту Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије о одбијању да изда обнову егзекватуре.

– Министарство вањских послова сматра да нема основа за даље продужење функције Предовић, те су предложили да се опозове са дужности почасне конзулке Црне Горе у Милану ‒ Република Италија, са надлежношћу за регије Ломбардија, Долина Аосте и Пијемонте – пише у образложењу.

Kомисија за кадровска и административна питања, као стално радно тијело Владе надлежно за питања предлагања именовања, постављења и разрјешења из надлежности Владе, размотрила је овај предлог и поднијела Влади предлог да се Предовић опозове са дужности почасне конзулке.

Доли Предовић Тодоровић од 2015. године била је црногорски почасни конзул.

Тадашњи предсједник Црне Горе Филип Вујановић отворио је почасни конзулат у Милану, истичући важност економске дипломатије која се наслања на Споразум о стратешкој сарадњи Италије и Црне Горе.

Како је тада објављено, Доли Предовић Тодоровић успјешна је пословна жена, професор Универзитета Бокони, али и чланица борда директора хрватског Телекома.

Она је и супруга Миљана Тодоровића, италијанског бизнисмена поријеклом са Цетиња који је – како је раније истицано– преко Подравске банке један од сувласника Хипотекарне банке. Који је разлог за овакав став италијанских власти – још се не зна.

Одлукама Владе раније су са функција почасних конзула у Италији опозвани Свен Бихлер у Трсту и Франческо Гала Тринкера у Напуљу.

Тринкера је у оквиру "дуванског процеса" пред италијанским судом као адвокат бранио Станка Цанета Суботића, пријатеља црногорског предсједника Мила Ђукановића.

Радио је у адвокатској канцеларији покојног Енрика Тућила који је у "дуванском процесу" бранио Ђукановића. Сви црногорски држављани оптужени за шверц цигарета у Италији ослобођени су одлукама суда.

Влада Црне Горе опозвала је у јуну ове године почасног конзула у Сјеверној Македонији Бранка Азеског, уз образложење да је то урађено јер конзул покушава да омаловажи и компромитује највише органе власти у Црној Гори износећи своја лична запажања и предвиђања у погледу рада Владе Црне Горе.

Појашњава се и да су од стране безбједносних органа нарочито запажени разговори Азеског са угледним пословним људима из различитих сфера током којих је покушавао да омаловажи и компромитује највише органе власти у Црној Гори, износећи своја лична запажања и предвиђања у погледу рада Владе Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:34