Иван Иванај / - Dan
22/09/2023 u 21:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanaj: Promijeniti logo za popis dodati i prevod na albanskom

U demokratskim društvima i državama popis stanovništva je, kako kaže Ivanaj, jednostavno mehanizam putem kojeg država prikuplja različite statističke podatke o stanovništvu

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Ivan Ivanaj pozvao je MONSTAT da poštujući Ustav Crne Gore, redizajnira logo Popisa, kojim se kako kaže, diskriminišu Albanci, jer nema natpisa i na albanskom jeziku.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće organizovan od 1. do 15. novembra ove godine.

U demokratskim društvima i državama popis stanovništva je, kako kaže Ivanaj, jednostavno mehanizam putem kojeg država prikuplja različite statističke podatke o stanovništvu, kao što su: nacionalna pripadnost, vjerska pripadnost, jezik, ekonomski status, stepen obrazovanja...

Đeljošaj: Popis odložiti za 30 dana i zamijeniti rukovodstvo Monstata

- Ali, u Crnoj Gori smo navikli da se sve politizuje, pa se očekuje da će i novembarski popis prerasti u „rat“, u kome će pobjednik biti onaj koji će u odnosu na popis iz 2011. povećati postotak iza linije koja mu odgovara - navodi Ivanaj.

Da je počela politička kampanja uticaja na novembarski popis dokazuju, kaže Ivanaj, i različiti vidovi marketinga putem kojih se građanima sugeriše kako da se izjasne.

- Ono što pada na oči, i što nas tjera na sumnju da će novembarski popis služiti da se neko podigne, a neko spusti ispod realnog procenta, je i zvanični logo MONSTAT-a (agencije za statistiku), koji postoji samo na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku, i to na dva pisma, latinici i ćirilici, ali ne i na albanskom jeziku koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, a kojim, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, govori 32.671 građanin Crne Gore - navodi Ivanaj.

Takođe, albanski jezik je kako ističe, poseban i jedini je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori koji nema ništa zajedničko sa gore navedenim slovenskim jezicima.

- Zato pozivamo MONSTAT da poštujući Ustav Crne Gore, redizajnira (ispravi gresku) logo popisa, kojim se diskriminišu Albanci, i kroz koji se šalje jasna poruka da ovdje više nema Albanaca, da je broj Albanaca na nivou statističke greške! Veoma je lako, ispod "POPIS" dodajte i prevod na albanskom jeziku - "REGJISTRIMI". Ako ovako uđemo u proces popisa, onda će i njegovi rezultati biti u najmanju ruku diskutabilni - zaključio je Ivanaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:21