/ - FOTO: MVP
08/12/2023 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Proces evropskih integracija može se okončati tokom mandata 44. Vlade

Ministar Ivanović je zahvalio predstavnicima diplomatskog kora na podršci i spremnosti da doprinesu razvoju crnogorskog društva

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović poručio je, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za diplomatski kor, održanom danas u Vili Gorica, da je Crna Gora beskompromisan partner EU.

-Crna Gora jeste i biće beskompromisan partner Evropske unije, pouzdan NATO saveznik i dobar susjed, iskren prijatelj, otvoren za sve vidove regionalne saradnje, koji naš region čine bezbjednim, bolje povezanim i prosperitetnim. Vjerujem da je danas, jasnije nego ikada da je ujedinjenje evropskog kontinenta zasnovano na temeljnim vrijednostima Evropske unije, jedina garancija za naš trajni mir, sigurnost i dobrobit.To je ono što svi mi dugujemo svojim građanima - kazao je Ivanović.

Zahvalivši predstavnicima diplomatskog kora na prisustvu, ukazao je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni zacrtani cilj na spoljnopolitičkom planu, čijem ostvarenju su, kako je istakao, Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, iskreno i potpuno posvećeni.

- Uvjereni smo da sprovođenjem odgovarajućih reformi, na unutrašnjem, kao i adekvatnom diplomatskom aktivnošću, na spoljnom planu, možemo proces evropskih integracija okončati u razumnom roku, odnosno za vrijeme trajanja mandata ove vlade -ocijenio je ministar.

Podsjetio je i da je Crna Gora i na multilateralnim forumima, tokom godine na izmaku, bila prepoznatljiva po zalaganju za očuvanje mira i bezbjednosti i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

- Uz snažnu osudu terorističkih napada i prijetnji po bezbjednost država i živote ljudi, prioritet međunarodne zajednice moraju biti zaštita civila i obezbjeđivanje humanitarne pomoći -  istakao je ministar.

Osvrnuvši se na dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, ocijenio je da je„napredak jedne zemlje dobar znak i podsticaj za evropski put svih ostalih i da je to što dijelimo viziju razvoja na temeljima evropskih vrijednosti, zajednički imenilac za prevazilaženje svih izazova i nesporazuma.“

Ministar Ivanović je zahvalio predstavnicima diplomatskog kora na podršci i spremnosti da doprinesu razvoju crnogorskog društva.

- Zajednički gradimo još bolju, snažniju i bogatiju Crnu Goru, koja će nastaviti da bude dobar susjed, konstruktivan partner i pouzdan saveznik. Vjerujem da je to zajednička vizija svih koji su danas ovdje - zaključio je ministar.

U svojstvu doajena diplomatskog kora, prisutnima se obratio i ambasador Države Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 10:20