Filip Ivanović / - SASAMATIC
18/06/2024 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović govorio je o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru kampanje „IBAR – ključ ka članstvu u EU“, koju realizuje Ministarstvo evropskih poslova.

Ivanović u izjavi navodi da je, tokom prethodnih nekoliko mjeseci, Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila – IBAR, bio nezaobilazna tema u svim razgovorima o ostvarenju našeg ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji.

- Diplomatska aktivnost i svakodnevna komunikacija sa kolegama ministrima vanjskih poslova i drugim visokim zvaničnicima, ali komunikacija mojih kolega, saradnika, naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, bila je usmjerena ka tome da rezultati koje Vlada ostvaruje budu prepoznati od strane država članica - kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta.

- Obećali smo da ćemo svoj dio posla završiti u najkraćem roku i sada, nakon svega pola godine, na pragu smo održavanja Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, na kojoj očekujemo pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 - naveo je.

Ivanović je istakao da je Crna Gora, zahvaljujući napornom, posvećenom i temeljnom radu i saradnji između državnih institucija, kao i ekspertskoj i političkoj podršci država članica Evropske unije, opravdala poziciju pouzdanog partnera i države predvodnice u pregovorima.

- Pozitivan IBAR je naš zajednički uspjeh, koji će trasirati nastavak pregovaračkog procesa i obavezati nas da nastavimo istim tempom i sa jednakom odlučnošću da Crna Gora zaista i postane prva naredna članica Evropske unije - zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Ivanović: Vlada i Skupština pokazale posvećenost, odlučnost i odgovornost prema našim građanima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 06:01