/ - FOTO: MVP
06/03/2024 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović – Mekaći: Crna Gora cijeni podršku ODIHR-a u reformskim procesima

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović sastao se danas direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateom Mekaćijem.

- Crna Gora veoma cijeni prisustvo ODIHR-a tokom izbornih procesa u Crnoj Gori, kao i podršku koju Kancelarija pruža u oblastima demokratizacije i reforme izbornog zakonodavstva -  kazao je ministar.

Istakao je da su sveobuhvatno praćenje, analiza i preporuke koje za cilj imaju unaprjeđenje izbornog sistema, istovremeno i podrška ispunjavanju uslova sa evropske agende i doprinos ukupnom institucionalnom jačanju.

Mekaći je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim institucijama, ocijenivši da Crna Gora, u kontekstu reformi koje sprovodi, šalje pozitivne signale, kako prema zemljama članicama Evropske unije, tako i prema regionu. Na toj liniji, ukazano je na značaj uspostavljanja standarda i jačanja povjerenja građana u izborni proces, kao ključnih preduslova za osiguranje održavanja slobodnih i fer izbora.

Na sastanku je bilo riječi i o rezultatima u oblasti reforme pravosuđa i posvećenosti 44. Vlade napretku u ključnim poglavljima pregovora s EU, a obostrano je ocijenjeno da jačanje izbornog procesa, kao jednog od temelja demokratije, predstavlja važan dio sveukupnih napora za ostvarenje prioritetnog vanjskopolitičkog cilja Crne Gore, članstva u Evropskoj uniji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:15