Filip Ivanović / FOTO: Saša Matić
24/06/2024 u 17:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović: Ministri vanjskih poslova EU pohvalili napredak Crne Gore

Ministri vanjskih poslova EU pohvalili su napredak Crne Gore na evropskom putu u prethodnom periodu, poručio je crnogorski šef diplomatije Filip Ivanović, nakon sastanka Savjeta za vanjske poslove EU, kome su prisustvovali i ministri sa Zapadnog Balkana.

-Na sastanku je pomenuto da je Crna Gora dobila pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila kao i da se države članice EU raduju skoro jednako kao i mi Međuvladinoj konferenciji koja će se desiti u srijedu u Briselu- poručio je Ivanović za TVCG, prenosi portal RTCG.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da postoji nepokolebljiva želja EU da države Zapadnog Balkana postanu članice Unije.

-Istaknuto je da je Crna Gora prva u redu da to i postane i mi smo takođe predstavili plan da ispunimo glavni spoljnopolitički cilj, a to je da u naredne tri godine završimo proces sa naše strane i postanemo prva sljedeća članica EU- istakao je ministar Ivanović.

Ivanović na ministarskom sastanku EUSDR: Zajednički cilj je otporna i sigurna dunavska regija

Ivanović je kazao i da je glavna tema Savjeta bila usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU tokom sastanka istakli su da je važnost jedinstva, dijeljenja zajedičkih vrijednosti sa EU porodicom od suštinskog značaja, posebno među zemljama koje žele da postanu dio EU.

Ocjena je da se stajalište sa EU takođe ogleda i u usaglašavanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te da je to jasan signal strateške orijentacije, zasnovan na vrijednostima i principima, posebno na poštovanju vladavine prava i međunarodnog prava.

Takođe je poručeno i da je od 2021. EU osnažila angažovanje u regionu u vanjskoj i bezbjednosnoj politici, što je komplementarno sa procesom proširenja koji je dobio novu energiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 09:25