/ - FOTO: MVP - SA DOGAđAJA
17/02/2024 u 13:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji: Članstvo u EU kao garancija trajne stabilnosti Zapadnog Balkana

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Šri Lanke Ali Sabrijem razgovarano je o modalitetima širenja saradnje u oblastma od obostranog interesa, na bilateralnom i multilateralnom planu

Ministar vanjskih poslova  Filip Ivanović poručio je da je članstvo u EU kao garancija trajne stabilnosti Zapadnog Balkana.  On je to konstatovao tokom prvog dana 60. Minhenske bezbjednosne konferencije.

Ministar je učestvovao na više diskusija posvećenih različitim aspektima regionalne i globalne sigurnosti, govorio na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, a imao je i niz bilateralnih susreta i to sa potpredsjednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije, kao i šefovima diplomatija Islanda, Šri Lanke i Rumunije.

Govoreći na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu pod nazvom „Budućnost Zapadnog Balkana, izazovi i šanse za EU i transatlantsko savezništvo“ ministar Ivanović je ponovio privrženost Crne Gore očuvanju svjetskog poretka baziranog na pravilima, kao i diplomatiji i dijalogu kao jedinim načinima za trajno rješavanje konflikata među državama i na međunarodnom nivou.

- Kao kredibilna NATO članica nastavićemo da doprinosimo jedinstvenom odgovoru međunarodne zajednice na aktuelne bezjednosne izazove, kao i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana - istakao je ministar.

Ukazavši na brojne izazove sa kojima se region suočava, što je, kako je naveo, prepoznato i od strane NATO i EU, ocijenio je da su jasna evropska perspektiva i članstvo u Evropskoj uniji jedini siguran put za izgradnju stabilnih i prosperitetnih društava na Zapadnom Balkanu.

"Kao odgovoran susjed i zemlja privržena regionalnoj saradnji, Crna Gora će nastaviti da bude faktor stabilnosti, u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije i posvećena što skorijem ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji.“

U razgovoru sa potpredsjednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Olhom Stefanishynom, ukazano je na važnost podrške koju međunarodna zajednca puža Ukrajini, te razgovarano o njenim vanjskopolitičkim aspiracijama.

Susret sa šefom diplomatije Islanda Bjarnijem Benediktsonom bio je prilka da se potvrde bliski i prijateljski bilateralni odnosi, osnaženi NATO savezništvom.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Šri Lanke Ali Sabrijem razgovarano je o modalitetima širenja saradnje u oblastma od obostranog interesa, na bilateralnom i multilateralnom planu.

Sa rumunskom koleginicom Luminicom Odobesku ministar Ivanović je razmijenio mišljenja o aktuelnm globalnim izazovima, savezništvu i bilateralnoj saradnji, a ponovljena je snažna podrška Rumunije evropskom putu Crne Gore.

U fokusu ovogodišnjeg programa minhenske bezbjednosne konferencije, kao i prethodne dvije godine, bio je rat u Ukrajini. Razgovore o posljedicama, analize aktuelnih globalnih kretanja, regionalnih konflikata i kriza, te diskusije o pozicioniranju Evrope na svjetskoj geopolitičkoj mapi obilježio je jedinstven stav međunarodne zajednice da će nastaviti da podržava Ukrajinu u odbrani svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:45